Foto: F64
Uzskats, ka muguras sāpes ir tikai gados vecāku cilvēku problēma, ir maldīgs. Pat ļoti. Vairums jauniešu, īpaši jaunietes iedzīvojas – mionītā (muskuļu iekaisumā) vai radikulītā (muguras smadzeņu saknīšu iekaisumā). Muguras apsaldējumi, īpaši rudenī un ziemā, patiešām ir ļoti bieža un izplatīta kaite. Izrādās, pie vainas ir stilīgie svārki un bikses ar pazemināto jostasvietu un īsās virsjakas, no kurām jaunās sievietes nešķiras ne vasaru, ne ziemu, tādējādi pakļaujot savu muguru bīstamam pārbaudījumam, kas labākajā gadījumā beidzas ar savilkuma sajūtu muguras daļā, bet sliktākajā – slimnīcā.

Turklāt izvēloties laika apstākļiem nepiemērotu apģērbu, viegli var apsaldēt ne tikai muguru, bet arī nieres, iegūt urīnceļu infekciju vai olnīcu iekaisumu. Jāatceras, ka aukstums organismam ir liels stress. Apsaldēšanās un pārsalšana samazina organisma aizsargspējas. Pārsalšana pazemina imunitāti un paver ceļu vīrusiem un baktērijām.

Ko mugurai nodara aukstums?

Iedomāsimies savu muguru kā daudzslāņainu, taču ļoti plānu gultas matraci. Pirmais muguras „matrača" slānis ir āda. Tajā atrodas ļoti daudz nervu galiņu, kas nodrošina mugurai jušanas analīzi, temperatūras analīzi un daudzus citus procesus. Mirklī, kad īsā jaciņa ejot vai sēžot saraujas uz augšu, mugura kļūst plika un tai tiek klāt aukstums, vispirms cieš tieši šie receptori jeb nervu gali. Lai gan paši bieži vien to nejūtam, āda uz aukstumu reaģē acumirklī. Nervu galu kairinājumu pirmā reakcija ir asinsvadu sašaurināšanās. Tēlaini izsakoties, asinsvadi aizraujas ciet, rodas asinsvadu spazmas, un āda kļūst bāla.

Nākamais slānis ir muskuļu slānis. Ko mēs darām, kad nosalstam? Ne jau nu atbrīvojamies un izstaipāmies kā laiskas kaķenes! Gluži pretēji - saraujamies kamoliņā un drebināmies. Saraušanās kamoliņā nozīmē to, ka saraujas arī tavi muskuļi. Bet muskuļu spazmas rada stīvumu un savilktas muguras sajūtu.

Vai tauku slānis silda muguru?

Izrādās, šī ir tā reize, kad vari priecāties, ka tev ir pabiezs tauku "polsterējums". Bet, ja nekāda lielā tauku slāņa uz taviem kauliem nav, aukstums itin viegli piekļūst mugurkaulam. Par laimi, muguras smadzenes, kas atrodas tieši pie mugurkaula, aukstais gaiss neskars. Lai tas notiktu, tev būtu jāsēž āliņģī. Tomēr līdz nervu saknītēm, kas iznāk no muguras smadzenēm, aukstums tomēr tiek. Nervu saknītes tiek atdzesētas, saaukstētas, un rodas iekaisums, kas izraisa ļoti nepatīkamas sāpes.

Paraudzīsimies uz dzīvniekiem. Tie taču nestaigā ar pilnīgi pliku muguru. Gluži pretēji- jo aukstāks laiks, jo dzīvniekiem biezāks kažoks. Tad kāpēc ar pliku muguru vajadzētu skraidīt mums - saprātīgām un rīcībspējīgām būtnēm?

Ja mugura apsaldēta

Ja vien nav ļoti nopietnu neiroloģisku traucējumu, par muguras apsaldējumu signalizēs sāpes. Līdz ar sāpēm var parādīties muguras stīvums, var gadīties, ka sāpju dēļ nevar normāli gulēt un pat nosēdēt. Vieglākos gadījumos muguras lejasdaļā - jostasvietas rajonā - jutams diskomforts un sāpīgu savilkumu. Sajūtas, īpaši, ja nervu saknīšu apaukstējums ir nopietns, ir ļoti nepatīkamas.

Ja sāpes nepāriet nedēļas, maksimums, desmit dienu laikā, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība. Sevišķi svarīgi to darīt tad, ja apsaldējoties mugura atkārtoti sāp vienā un tajā pašā vietā vai arī sāpes izstarojas uz rokām vai kājām. Šādi simptomi liecina par ļoti nopietnām neiroloģiskām problēmām, kas jārisina nekavējoties. Labākajā gadījumā izstarojošās sāpes izraisa muskuļu spazmas, kas spiež uz nervu. Nopietnākos gadījumos sāpju iemesls var būt nervu saknīšu tūska vai pat kāds strutojošs iekaisums. Vienkāršākā metode, kā noteikt sāpju patieso iemeslu, ir rentgenogrāfiskā izmeklēšana, kam var sekot datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse utt.. Lai diagnosticētu iekaisumu, ārsts parasti rekomendē arī asins analīzes.

Ja šķiet, ka muguras sāpes pāries pašas no sevis un tās nav īpaši jāārstē, jāatceras: vienkārša apsaldēšanās, ja laikus nemeklē ārstu palīdzību, smagākos gadījumos var beigties ar strutainu iekaisumu. Neārstējot iekaisums vēršas arvien dziļāk, līdz ar to tiek traucēta skriemeļu disku barošana. Rezultātā notiek izmaiņas starpskriemeļu diskā. Sākumā tās var novērst ar medikamentiem vai samazinot fizisko slodzi, savukārt, slimību ielaižot, bieži vien nāksies iejaukties ķirurģiski.

Svarīgi!

Ja tiešām muguru ir bijusi pakļauta aukstumam un, pārnākot mājās, mugura ir stīva un sāpīga, galvenais nedrīkst līst karstā vannā! Jālūko par to, lai vannas ūdens būtu silts, bet ne karsts. Pretējā gadījumā nākamajā rītā mugura būs vēl stīvāka. Vannas ūdenim var pievienot aromātisko vannas sāli - tas palīdzēs atslābināt aukstuma dēļ savilktos muskuļus. Ja līdz šim muguras problēmu nav bijis, sākumā - pirmās piecas sešas dienas - sāpošo vietu var ieziest ar kādu no sildošajām (bet ne karsējošām) pretiekaisuma ziedēm vai gēliem.

Lai arī ārsti saaukstēšanās gadījumā nereti iesaka fizikālas procedūras, katram pacientam tās jāizvēlas ļoti individuāli - bez ārsta ziņas nevajadzētu veikt muguras masāžu vai to, piemēram, sildīt. Sildot strutainu iekaisumu, drīz vien var sākties asins saindēšanās un rasties smagi neiroloģiski bojājumi. Ārsti slimības akūtajā periodā neiesaka arī sāpošo vietu spaidīt un staipīt.

Var iedzert kādu pretsāpju medikamentu, taču jāatceras, ka tie mazina sāpes, taču neārstē slimību. Ja sāp mugura, būtiski ir lietot medikamentus, kas mazina sāpes un reizē ārstē arī iekaisumu. Taču šādas zāles, zinot precīzu diagnozi, var izrakstīt tikai ārsts!

Neirologi, traumatologi, vertebrologi pacientus pieņem „Veselības centra 4" Mugurkaula un locītavu veselības centrā (Kr. Barona iela 115, Rīga, tālr. 67847200, www.vc4.lv); „Veselības centra 4" Juglas klīnikā (Brīvības 410, Rīgā, tālr. 67136282, www.juglasklinika.lv); Diagnostikas centrā (Grebenščikova 1, Rīga, tālr. 67144031, www.diagnostikascentrs4.lv)

Muguras izmeklējumi pieejami „Veselības centra 4" Mugurkaula un locītavu veselības centrā (Kr. Barona iela 115, Rīga, tālr. 67847200, www.vc4.lv); Diagnostikas centrā (Grebenščikova 1, Rīga, tālr. 67144031, www.diagnostikascentrs4.lv)

Fizioterapeiti pieņem skaistuma klīnikā „Veselības centra 4" Vingrošanas un rehabilitācijas nodaļā (Kr. Barona 117, Rīga, tālr. 67847108); "4. Dimensija" (Jeruzalemes 1, Rīga, tālr. 67016721, 26655577, www.dimensija.lv); „Wellslim centrā" (Brīvības 108, Rīga, tālr. 67298800, www.wellslim.lv)

Skaties īpašos "Muguras un locītavu veselības mēneša" piedāvājumus ŠEIT.
http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=821

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=822

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=820

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=819 

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centru 4" tematsikās nedēlas "Kusties bez sāpēm!" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!