Foto: PantherMedia/Scanpix
Kalcijs ir svarīgs kaulu un zobu būvmateriāls. Bez tam tas veicina nervu un muskuļu darbību, aktivizē asins recēšanu. Augšanas laikā gan zēniem, gan meitenēm bez šīs minerālvielas nevar izveidoties optimāli blīvi un veseli kauli. Sievietēm visa mūža garumā būtu jāraugās, lai uzturā būtu pietiekami daudz kalcija, lai kauli nezaudētu blīvumu, jo grūtniecība, bērna barošana ar krūti, menopauze un gadu nasta veicina kaulu masas samazināšanos.

Kas ietekmē kaulu masas veidošanos

Mūsu ķermenī ir apmēram 1 kg kalcija, no kuriem 99% atrodami zobos un kaulos. Kalcijs atrodas ikvienā ķermeņa šūnā, tas nodrošina normālu vielmaiņu, kā arī aktivizē asinsreces procesus. Kalcijs palīdz veikt muskuļu darbu un piedalās nervu impulsu pārvadē. Tā uzkrāšanos un noārdīšanos regulē vairogdziedzera epitēlijķermenīšu hormoni. Ja kalcija līmenis asinīs samazinās, šūnas ņem kalciju no kauliem.

Ieteicamās devas

Bērniem (1 līdz 19g.) 400-1200mg dienā

Vīriešiem 1000mg dienā

Sievietēm (arī grūtniecības un zīdīšanas laikā) 1200mg dienā

Nepieciešamo kalcija dienas devu uzņemt ir pavisam vienkārši. Atliek apēst tikai pāris siermaizes, launagā 200 ml jogurta, bet pie vakariņām izdzert glāzi piena.

Kad kalcija trūkst

Ir dažas pazīmes, kas ļauj atpazīt kalcija trūkumu organismā.

Pārāk liela vēlme kustēties, vispārējs pārkairinājums, plakstiņu, lūpu kaktiņu un nāšu raustīšanās, kā arī krampji, paaugstināts asinsspiediens, alerģiskas reakcijas uz sauli, trausli mati un nagi norādīs par šīs minerālvielas deficītu organismā. Ja kalcija trūkums saglabājas ilgāku laiku un tiek ignorēti minētie simptom, attīstās osteoporoze.

Kalcija avoti uzturā

Labākais kalcija avots ir  piens un piena produkti, kurus organisms ļoti labi asimilē. Lai saglabātu slaidu figūru un ar lieko ķermeņa masu lieki nenoslogotu skeletu muskulatūru, izvēlieties liesus piena produktus.

Labs kalcija avots ir arī pilngraudu izstrādājumi, zivis, rieksti, svaigi dārzeņi un zaļumi. Visvairāk kalcija ir pētersīļu lakstos, kāpostos, spinātos, pupiņās, timiānā, salvijā, mārrutkos, puravos un selerijās.

Jāatceras!

Regulāra fiziska slodze palīdzēs kalcijam uzsūkties kaulu audos. Šie audi nevar attīstīties un nostiprināties bez sportiskām aktivitātēm, ja tās izpaliek, kalcijs slikti uzsūksies, lai cik lielās devās tas arī netiktu uzņemts.

Arī bez D vitamīna nav iespējama kalcija uzsūkšanās zarnu traktā un iekļūšana kaulos un zobos, tādēļ ēdienkartē jāiekļauj arī dažādas zivis - siļķe, lasis, paltuss, sardīnes, tunzivs, kā arī olas dzeltenums un Ementāles siers.

Gada tumšākajos mēnešos ieteicams lietot arī zivju eļļas kapsulas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Veselības centru 4" tematsikās nedēlas "Kusties bez sāpēm!" ietvaros.

Dietoloģe Guna Rijkure pieņem "Veselības centra 4" Wellslim centrā, Brīvības iela 108, Rīga, tālr. 67298800, www.wellslim.lv

Skaties īpašos "Muguras un locītavu veselības mēneša" piedāvājumus ŠEIT.
http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=821

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=822

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=820

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=39&saraksts=819

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!