Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Kā palīdzēt vecam cilvēkam pēkšņas un stipras deguna asiņošanas gadījumā? Kā novērst atkārtošanos?


Zanda Zauere
, ģimenes ārste



Atbilde:

Pirmkārt, ir jāzina, vai deguna asiņošana nav izraisīta paaugstināta asinsspiediena dēļ. Ja spiediens jau bijis paaugstināts, tad, visticamāk, tas ir cēlies vēl augstāk,
ventilis
ir nācis vaļā, un, paldies Dievam, ka caur degunu, ne galvā. Ja šāda ķibele ir, jāpārliecinās, kāds ir spiediens, un jāiedzer to stabilizējošas zāles. Lai asiņošanu apturētu, nav vajadzības atgāzt galvu. Uz deguna saknes un pakauša rajonā, vienalga, spiediens ir augsts vai zems, vēlams uzlikt vēsumu. Ja spiediens ir augsts, tad kājas jātur diezgan siltā ūdenī (ja nav vēnu problēmu).

Ja asiņošana ir liela un neapstājas, var samērcēt tamponu ūdeņraža pārskābē, ielikt degunā un paturēt ilgāk, pat vairākas stundas, lieki neraustot.

Diez vai mācēšu pateikt, kā novērst atkārtošanos. Ja tā ir spiediena vaina, jākontrolē spiediens. Ja ar to nav saistīts, tad jāraugās, vai deguna asinsvadi nav trausli un virspusēji. Tad var mēģināt tā saucamo piededzināšanu, to dara ausu, kakla, deguna ārsts. Asiņošanu var izraisīt arī asinis šķidrinoši medikamenti, ko cilvēki lieto pret trombiem, citas zāles.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!