Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Jautājums: Biju augustā Madonas slimnīcā ar lielām sāpēm vēdera lejas daļā. Man jau pirms 6 gadiem bija cistu operācija un tagad augustā arī atklāja, ka man ir 4x3,27 lielu cistu. Man teica, ka lai padzeru vitamīnus un ka būs labi. Tagad jau ir 3 mēneši pagājuši un man ir lielas sāpes un pat asiņošana, kā arī nelabums, nogurums. Kad vēlējos konsultēties ar ārsti, viņa pateica ka, nav laika. Man aiz sāpēm pat paliek zilas lupas. Sakiet lūdzu vai cista nav jau diezgan liela un kāpēc man to neoperēja? Man ir 23 gadi un ar viru ar velējāmies bērniņu, bet aiz sāpēm un cistas, mēs neriskējam darīt to. Ludzu dodiet man kādu informāciju, kas jādara.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Situācija ir komplicēta, un virtuāli diezin vai izārstējama.

1) nav zināms, kādas izcelsmes cista Jums bija pirms 6 gadiem - varbūt tas nav šodien vairs nav būtiski, bet varbūt ir ļoti svarīgi

2) 4x3 cm veidojums olnīcā visdrīzāk ir bijusi funkcionāla cista, kas nekā speciāli nav jāārstē un pilnīgi noteikti nav jāoperē, tikai pēc ~ 3 mēnešiem jāveic kontroles ultrasonogrāfija. Savukārt, ja cista 3 mēnešu laikā ir palielinājusies vai rada kādas sūdzības, tad situācija atbilstoši jāizvērtē un visdrīzāk ka jāveic laparoskopiska cistas operācija. Diemžēl šo situāciju var novērtēt tikai ārsts klātienē.

3) sāpes vēderā ir nopietns simptoms, kuru nevar atstāt bez ievērības - ja viens ārsts ir aizņemts, konsultējieties ar kādu citu, bet neatstājiet šādas sūdzības novārtā.

Kad būsiet tikusi skaidrībā ar to, kas pašlaik notiek Jūsu vēderā, gan jau ārsts arī dos rekomendācijas, kad variet sākt plānot grūtniecību.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!