Foto: Shutterstock
6 no 10 Latvijas sievietēm vecumā no 20 līdz 65 gadiem laiku pa laikam cieš no gremošanas problēmām, atklāj Activia pētījums, ko veikusi kompānija TNS Latvia. Piektā daļa aptaujāto sieviešu ar šādām problēmām saskaras bieži. Gremošanas traucējumi visvairāk raksturīgi pilsētniecēm un sievietēm vecumā no 46 līdz 55 gadiem.Tā oortālu Delfi informē aptaujas veicēji.

Visbiežākais gremošanas traucējumu simptoms ir uzpūsta vēdera sajūta - par to sūdzējušās 60% aptaujāto sieviešu, un smaguma sajūta vēderā - no tās cieš puse no aptaujātām respondentēm. Kā galvenos gremošanas traucējumu iemeslus aptaujas dalībnieces min sliktus ēšanas paradumus - 20%, pārspīlētu ēdiena daudzumu - 25%, kā arī pārāk ātru ēšanu - 23%.

Pazīstamā televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare atzīst, ka pieder pie tām sievietēm, kas laiku pa laikam cieš no gremošanas traucējumiem. Turklāt, tāpat kā 26% Latvijas sieviešu, arī viņai nācies saskarties ar šādām problēmām pēc garām brīvdienām un svinībām.

"Gremošanas traucējumi joprojām ir tabu tēma Latvijā - par spīti tam, ka šādas problēmas negatīvi ietekmē sievietes sabiedrisko dzīvi un garastāvokli. Tieši tāpēc es atzīstu, ka tāpat kā daudzas citas Latvijas sievietes, arī es saskaros ar šādām problēmām - īpaši pēc garām brīvdienām vai vasaras piknikiem, kad ēdiena ir daudz un tas ir smags. Es esmu pārliecināta - labākais veids, kā uzturēt gremošanas sistēmas veselību, ir ēst ar prātu, kas nozīmē ne tikai ēst pareizā laikā un nepārspīlēt ar ēdiena porcijām, bet arī uzmanīgi sekot tam, kādi tieši produkti tiek izvēlēti. Būtu jāieklausās savā iekšējā balsī - iepērkoties, katrs cilvēks jūt, kurš produkts piesaista viņa uzmanību un par kuru produktu pat domāt negribas," saka B.Sipeniece-Gavare.

B.Sipeniece-Gavare piebilst, ka viņas iepirkumu grozā līdzās no zemniekiem pirktiem dārzeņiem un no pārbaudītiem ražotājiem iegādātajai gaļai vienmēr ir arī produkti, kas nes papildu labumu veselībai, piemēram, jogurti ar probiotiskām baktērijām.

Tēja un fermentētie piena produkti - populārāka izvēle gremošanas problēmu gadījumā

Activia pētījums atklāj: izjūtot smaguma sajūtu vēderā, Latvijas sievietes ikdienā vairāk lieto ūdeni - 37%, viena trešdaļa (aptuveni 30%) ēd jogurtu, savukārt 27% dzer zāles. Vaicātas par īpašiem produktiem, kas palīdz atrisināt gremošanas problēmas, aptaujātās sievietes min tēju - 42%, fermentētus piena produktus, piemēram, kefīru - 23% un Activia - 23%.

B. Sipeniece-Gavare stāsta, ka arī viņa šādās situācijās ķeras pie ūdens un veselīgiem našķiem kā jogurti un citi fermentētie piena produkti.

"Es nedomāju tik daudz par savu ēdienkarti, kamēr man nebija ģimenes. Tagad, kad man ir bērni, es pievēršu daudz vairāk uzmanības tam, ko un kā mēs ēdam. Mūsu ģimene iecienījusi asākus ēdienus, un svarīgākie principi, ko ievērojam attiecībā uz ēšanu, ir svaigi produkti katru dienu un veselīgi našķi, piemēram, jogurti un augļi. Tieši savas ģimenes dēļ es iemācījos pagatavot gardu ķirbju zupu un jēra gaļas ēdienus," stāsta B.Sipeniece-Gavare.

Pazīstamā TV un radio raidījumu vadītāja arī uzsver, ka netic modernām diētām, vienlaikus viņa pievērš lielu uzmanību saprātīgai ēdienu izvēlei, kā arī tam, lai būtu harmonijā ar sevi un apkārtējo vidi.

"Man patīk, kā Rīgas Stradiņa universitātes profesors un ārsts Anatolijs Danilāns uztver dzīvi un ēšanas paradumus: kas pa daudz, tas par skādi - ja jums ļoti gribas apēst ko tādu, par ko jūs ziniet, ka tas nav īpaši labs - ēdiet, taču nepārspīlējiet. Bet vienmēr atceraties - lai justos labi un veselīgi, cilvēkam ir jākustas, un tad mēs būsim harmonijā ar sevi un apkārtējo pasauli!" savu filozofiju atklāj B.Sipeniece-Gavare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!