Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Pirms 8 mēnešiem uzzināju, ka esmu stāvoklī. Diemžēl 6. nedēļā grūtniecība pārtrūka, jo auglis vairs neattīstījās. Tika veikta tīrīšana. Ar vīru nolēmām veikt visas analīzes, lai pārbaudītos, tad mēģināt atkal. Manas analīzes neko neuzrādīja, vīram atklāja ureaplazmu. Abi izgājām antibiotiku kursu, dzimumdzīvē izmantojam prezervatīvu, lai neiestātos grūtniecība, pirms nav iznīdētas baktērijas. Šķita, ka viss kārtībā, trīs mēnešus vairs neizsargājamies, grūtniecība neiestājas. Vīrs veica atkārtotu pārbaudi, ureaplazma nav iznīdēta!

Gaidām atkārtotas vizītes pie ārstiem, arī es pati pārbaudos un ārsti nozīmē citu ārstēšanās kurus, lai tiktu vaļā no nevēlamajām baktērijām. Bet mani uztrauc tāda lieta, pirmā grūtniecība, kas pārtrūka, bija neplānota, iestājās no vienas neizsargāšanās reizes, savukārt tagad, trīs mēneši bez izsargāšanās un nekā... Atklājot atkal uzreaplazmu, jāsaka par laimi, ka neiestājās, bet vai tam, ka es neapliku stāvoklī šo trīs mēnešu laikā var būt saistība ar šīm nelabvēlīgajām baktērijām, kas mitinās vīrā?

Lasīju, ka tās neļauj spermatozoīdiem apaugļot nobriedušo olšūnu, ka tas var būt par iemeslu, ka sievietei neiestājas grūtniecība. Vai arī man pēc augļa tīrīšanas var būt problēmas ar palikšanu stāvoklī?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Diskusijas par ureaplazmu ietekmi uz dažādiem reproduktīvās veselības parametriem gan sievietēm, gan vīriešiem aktīvi risinās visā pasaulē, taču viennozīmīgas atbildes vēl aizvien nav ne šeit, ne citur. Ir viedokļi, ka visas nebūšanas ir tieši no ureaplazmām, un ir pretēji viedokļi, ka nekāds lielais ļaunums no tām neceļas un seksuāli aktīvām sievietēm reproduktīvā vecumā tās var uzskatīt par normālās mikrofloras sastāvdaļu.

Viennozīmīgi atbildēt, vai grūtniecības neveiksmē ir vainojamas ureaplazmas jūsu gadījumā nav iespējams. Līdz 6-7 grūtniecības nedēļām biežākais iemesls neveiksmīgai grūtniecībai ir dažādas ģenētiskas ptoloģijas, kas nav savienojamas ar dzīvību un šādi ar spontānā aborta palīdzību daba risina apaugļošanās kļūdas. Dzimumceļu infekcijas un hormonāli traucējumi ir nākamie biežākie iemesli, kāpēc tiek piedzīvota grūtniecības neveiksme, tāpēc tie ir pirmie testi, ko veicam, ja vēlamies atrast teorētiski iespējamos iemeslus. Protams, infekcijas, pirms nākamās grūtniecības plānošanas vēlams izārstēt, bet kā zināms, ar ureaplazmām tas ne vienmēr izdodas.

Tas, ka jums tagad 3 mēnešu laikā nav iestājusies grūtniecība vēl nenozīmē, ka ir kādas fiziskas problēmas. Iespējams, ka drīzāk cēlonis meklējams psiholoģiskā līmenī, jo pārdzīvojat pirmās reizes neveiksmi, uztraucaties par infekciju un ārstēšanas rezultātiem. Es ieteiktu tik ļoti nesteigties ar plānošanu - tieciet skaidrībā ar analīžu rezultātiem, sakārtojiet līdz galam savu un partnera veselību, atļaujiet emocijām mazliet noplakt, gan jau arī grūtniecība būs klāt tad, kad tai būs īstais brīdis. Lai veicas!

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!