Foto: PantherMedia/Scanpix
Stresu visbiežāk rada saspringts režīms, steiga, finansiālas problēmas, nepatikšanas ģimenē vai darbā. Tas atstāj nelabvēlīgas sekas organismā. Daudziem cilvēkiem ir maldīgs uzskats par homeopātisko līdzekļu iedarbību cīņā ar stresu, secinājusi homeopāte Monika Krātiņa.


Pieļaujamais līmenis

"Stress ir normāla aizsargreakcija uz notikumiem, kas cilvēkam liek justies apdraudētam vai novirzītam no ierastā ritma. Pozitīvs, neliels stress palīdz koncentrēties, būt enerģiskam un laimīgam, taču, pārsniedzot organismam pieļaujamo stresa līmeni, tas var ietekmēt veselību. Ir svarīgi laikus atpazīt stresa radītos simptomus. Tas var kļūt bīstams, ja cilvēks to izjūt katru dienu un sāk pie tā pierast. Stress izpaužas kā hroniski simptomi - bailes, saspringtība, hronisks nogurums, uzbudināmība, miega traucējumi u.c. Tos nav vēlams nomākt ar dažādiem ķīmiskiem līdzekļiem - antidepresantiem, neiroleptiķiem vai trankvilizatoriem," uzsver homeopāte.

Stresa simptomi var būt visdažādākie, katram tie izpaudīsies citādi. Visbiežāk ir atmiņas traucējumi, nespēja koncentrēties, grūtības pieņemt lēmumus, negatīvisms, satraukums, biežas garastāvokļa svārstības, aizkaitināmība, vientulības izjūta un depresija. Taču stress var izpausties arī kā sāpes, caureja, nelabums, galvas reibonis, strauja sirdsdarbība un sāpes krūšu kurvī, ēšanas paradumu un miega traucējumi, arī kaitīgo paradumu aktivizēšanās (smēķēšana, alkohola un narkotisko vielu lietošana).

Noturēt līdzsvarā

Homeopātija cenšas procesus cilvēka organismā noturēt līdzsvarā. Tas ir atkarīgs no dzīvības spēka. Katram pašam aktīvi jādarbojas līdzi savas veselības uzturēšanā, sekojot ķermeņa bioritmiem, garīgajiem procesiem: emocijām un ķermeņa uzvedības modeļiem. Līdzīgi meditācijai cilvēkam jāiemācās saprast savu emociju cēloņus un jācenšas izvairīties no stresu radošām situācijām.

Kā var palīdzēt

Homeopātiskie līdzekļi var novērst stresa radītos simptomus un aizsargāt imūnsistēmu, nomierināt nervu sistēmu, likvidēt panikas lēkmes, garastāvokļa svārstības un fobijas, mazināt garīgo un muskuļu spriedzi, palīdzēt atbrīvoties no galvas sāpēm.

Turklāt tie nepiesārņo organismu, nemazina uzmanību vai koncentrēšanās spējas, kā arī nerada miegainību un pierašanas efektu. Kā efektīvu kompleksās homeopātijas līdzekli stresa radīto problēmu novēršanai homeopāte M. Krātiņa iesaka Sedatif PC, to var lietot nemiera, emocionāla satraukuma un miega traucējumu gadījumos. Homeopātiskos līdzekļus stresa novēršanai var lietot gan bērni, gan pieaugušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!