Foto: PantherMedia/Scanpix
Diennakts laikā kuņģī tiek saražots aptuveni litrs kuņģa skābes. Ja tās rodas par daudz vai pārāk maz, sākas kuņģa darbības traucējumi, parādās svilinoša sajūta pakrūtē. Ne vienmēr tas, kas garšo, un to ko patīk darīt tev, būs tīkams un pieņemams arī tavam gremošanas traktam. Šad un tad var nobaudīt kādu pikantāku maltīti, bet tas jādara mēreni, un ja, piemēram, baudi, gaļu piparotā mērcē, atceries, ka uz šķīvja jāuzliek divreiz vairāk salātu - bez pipariem un sāls, lai stiprumu neitralizētu.


Par izplatītākajiem iemesliem, kas rada dedzināšanu kuņģī stāsta veselības centra 4 gastroenterologs Hosams Abu Meri:

Haotiskas ēdienreizes
Ja ir problēmas ar kuņģa darbības traucējumiem, parūpējies, lai uzņemtu olbaltumvielām bagātu pārtiku. Interesanti, ka olbaltumvielas, kas nonākušas gremošanas traktā, palīdz uzsūkt skābi, ko satur kuņģa sula, un kairinājums tiek mazināts. Ieteicama ir liellopa, truša, vistas vai teļa gaļa, zivis. Savukārt piens pret dedzināšanu kunģī darbosies gluži kā dzēšamais aparāts. Jāēd lēnām un kārtīgi jāsakošļā barību. Trīs stundas pirms gulētiešanas vēlams atturēties no ēšanas, jo maltīte var veicināt kuņģa skābes izdalīšanos un dedzināšanu pakrūtē arī nakts laikā. Kofeīnu saturoši produkti (kafija, tēja, kola) arī veicina kuņģa skābes pastiprinātu izdalīšanos.

Ja iemesls ir gremošanas trakta slimības
Cilvēkiem ar hronisku pankreatītu, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnu čūlu, hronisku gastrītu vai duodenītu, atviļņa slimībām, kairinātas zarnas sindromu un citām ar kuņģa zarnu trakta saistītām problēmām, ir iespējami sekojoši simptomi - dedzināšana, sāpes vai spiedoša sajūta vēdera dobuma augšdaļā, vēdera pūšanās, caureja vai mainīga vēdera izeja. Barības vada darbības traucējumu dēļ daļa kuņģa skābā satura nevis aizvirzās tālāk pa zarnām, bet nonāk atpakaļ barības vadā. Pie atviļņa slimības regulāri būs novērojama arī skāba sajūtas mutē, tāpēc apdraudēta ir zobu veselība. Ja dedzināšanas sajūta ir reta parādība, var izlīdzēties ar fermentiem un medikamentiem, kas samazinātu kuņģa skābi. Taču tie paredzēti lietošanai laiku pa laikam.

Regulāra preperātu lietošana profilaksei pēc katras ēdienreizes nav vēlama. Obligāti jāizvairās no asa, taukaina, cepta un skāba ēdiena lietošanas uzturā, arī gāzētiem dzērieniem, kafijas un alkohola. Regulāri, vismaz 5 reizes dienā ir nepieciešams ēst mazās devās (porcijās). Ja dedzināšanas problēma atkārtojas dienu no dienas, ja problēma ir ilgstoša, ieteicams konsultēties ar gastroenterologu, lai katram individuāli piemērotu izmeklēšanu un noteiktu ārstēšanās kursu.

Košļene
Košļājamās gumijas košļāšana kairina kuņģi, liekot izdalīties vēl vairāk kuņģa sulai, kas rada skābu vidi. Ja vēders būs tukšs, kuņģī radīsies ugunsgrēka sajūta. Elpas atsvaidzināšanai ieteicams košļenes lietot 5-10 minūtes pirms vai pēc maltītes, bet pārējā laikā var izdzert glāzi ūdens, svaigas spiestas sulas vai zāļu tēju.

Medikamenti
Daudzi medikamenti var veicināt dedzināšanas sajūtu vēderā, tāpēc noteikti nelieto zāles tukšā dūšā, bet pēc tabletes norīšanas izdzer vismaz glāzi ūdens, lai medikamenti, kas nonākuši gremošanas traktā, pēc iespējas ātrāk izšķīstu.

Pārēšanās
Patiesībā - ēst biežāk un mazāk ir veselīgāk, nekā ieturēt tikai tradicionālās ēdienreizes brokastis, pusdienas un vakariņas, bet tā pēc pilnas programmas, sasniedzot sāta un smaga vēdera sajūtu katrā reizē. Labāk baudīt piecas, bet nelielas ēdienreizes! Neliels daudzums ēdiena katru reizi mazāk noslogos gremošnas traktu.

Snauda pēc maltītes
Ja kārtīgi paēdis cilvēks ieņem horizontālu stāvokli, kuņģa sulai ir vieglāk ietecēt barības vadā, izraisot nelāgo sajūtu pakrūtē. Vismaz 30 minūtes pēc ēdienreizes laiku vajadzētu pavadīt sēdus vai, dodies vieglā pastaigā.

Uzdzeršana ēdienam
Ēdienreižu laikā nav pareizi ik pēc kumosa uzdzert malku sulas vai cita dzēriena. Šādā veidā kuņģa sulas izdalīšanās tiek vēl vairāk stimulēta un rodas diskomforta sajūta vēderā. Glāzi dzēriena vēlams izdzert pēc maltītes.

Bezmaksas seminārs, kas veltīts gastroenteroloģiskām saslimšanām un uztura terapijai.

Citus izdevīgus piedāvājumus skaties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!