Foto: stock.xchng
Sirds un asinsvadu saslimšanas ir biežākais nāves cēlonis, lai palēninātu vai samazinātu aterosklerotiskos procesus, ļoti būtiski ir regulāri pārbaudīt holesterīna līmeni asinīs.

Kā normalizēt holesterīna līmeni asinīs?

Holesterīna līmeni asinīs iespaido ar uzturu uzņemtais holesterīna daudzums. Tāpēc pats būtiskākais nosacījums ir izslēgt no ēdienkartes "sliktos" taukus un uzsākt fiziskās aktivitātes.

Holesterīnu satur gandrīz visi dzīvnieku tauki. Sevišķi daudz tā ir olas dzeltenumā, subproduktos - aknās, nierēs, smadzenēs, gaļā, desās, treknos sieros, sviestā, saldējumā, ikros, austerēs, garnelēs un krabjos.

Visi tauki nav vienādi

Pat, ja prot noteikt, cik tauku ir dažādos pārtikas produktos, svarīgi ir zināt, ka visi tauki nav vienādi.

Piesātinātās taukskābes

Tās satur galvenokārt trekna gaļa, desas, sviests, siers, ēdieni ar krējumu, kūkas un tortes. Taču piesātinātās taukskābes satur arī kokosrieksti, palmu sēkliņas un zemesrieksti. Tās paaugstina tauku līmeni asinīs un rada nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku.

Mononepiesātinātās taukskābes

Mononepiesātinātās taukskābes satur olīveļļa, rapšu un ķirbju eļļa. Tās pazemina holesterīna līmeni asinīs un iedarbojas neitrāli.

Polinepiesātinātās taukskābes

Polinepiesātinātās taukskābes galvenokārt ir augu eļļās un no tām ražotos produktos, piemēram, kukurūzas, saulespuķu, rīsu, sojas, linsēklu, kaņepju eļļā, diētiskajā margarīnā, arī lašos un siļķēs. Šīs taukskābes var pazemināt holesterīna līmeni asinīs un ir laba sirds un asinsvadu slimību profilakse.

Transtaukskābes

Transtaukskābes rodas, taukiem sacietējot, kad no augu eļļām tiek ražoti tauki cepšanai un fritēšanai. Arī šīs taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs un rada insulta un infarkta risku. Transtaukskābes sastopamas čipsos, frī kartupeļos, kārtainās mīklas izstrādājumos.

Atceries!

Holesterīns neizraisa sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas, līdz ar to var atklāt tikai veicot analīzes.

Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs var būt arī jauniem cilvēkiem.

Ja tev tava sirds nav vienaldzīga, skaties īpašos piedāvājumus šeit

http://www.vc4.lv/uploads/filedir/AIGA/JAUNUMI/2012%20jaunumi/LAT_%20jaunumi/Februaris/VC4_kardio_flajers.pdf

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!