Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man pa laikam sāp galvas āda pašā pakauša spicē. Mati ir pusgari, brīvi krīt pāri pleciem. Sprādzi lietoju reti, tikai gatavojot ēdienu, tādēļ nevar teikt, ka mati būtu īpaši noslogoti. Tomēr mēdz sāpēt diezgan stipri, īpaši, ja pakustinu matus pie saknēm. Ir sajūta, ka āda sāpošajā vietā ir karstāka, nekā citviet. Tas notiek jau sen, vairākus gadus, bet periodiem - tikai tā arī neesmu novērojusi kādas likumsakarības, kādēļ sāk sāpēt un kādēļ pāriet. Kāds tam varētu būt iemesls un kā ar to tikt galā? Kādā krievu forumā izlasīju, ka palīdz, ja sēžot vannā patur sāpošajā vietā sāli. Tas patiesi palīdzēja sākumā, bet īslaicīgi. Kādreiz arī sāpes parādījās tikai vakarā, pēc miega un atslābināšanās nesāpēja, bet tagad sāp arī no rītiem. Lūdzu padomu!


Atbild skaistuma klīnikas „4. Dimensija" dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova.

Atbilde: Aprakstītas galvas ādas sajūtu medicīniski sauc par trihodīniju (trychodynia). Tās cēloņi pilnībā nav skaidri. Ir zināms, ka cilvēkiem ar šādām sūdzībām galvas ādas nervgalos ir palielināts neiropeptīda P daudzums un nervgali ir pārlieku jutīgi. Paņemot ādas un matu paraugu (biopsiju) mikroskopiski nereti atrod iekaisuma procesu.

No iespējamiem iemesliem var minēt izteiktu stresu, depresīvu stāvokli un iekšējo nemieru, galvas un kakla zonas asinsvadu problēmas, kuru rezultātā rodas slikta galvas ādas apasiņošana. Ir pētījumi, ka arī dzelzs deficīta anēmijas gadījumā var būt  šādi simptomi, kā galvas ādas jutīgums.
Lai nepalaistu garām kādas nopietnākas veselības problēmas iesaku Jums vērsties pie dermatologa vai trihologa, lai izpētītu galvas ādas stāvokli, veiktu papildus asins analīzes, lai atrastu iespējamo cēloni.

Ja iemesls ir pārlieku spriedze un stress, kā terapijas līdzeklis varētu būt galvas un apkakles zonas masāža, kā arī kādas relaksējošas nodarbības, piemēram, joga. Taču noteikti iesaku konsultēties ar speciālistu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!