Foto: Reuters/Scanpix
Salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš, gripas intensitāte Latvijā pieaugusi par 54,4% - tā liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologu apkopotie dati. Vērojama tendence saslimstībai palielināties. Tā portālu "Delfi" informē LIC speciālisti un sniedz padomus profilakses pasākumiem.

Akūtās augšējo elpceļu vīrusu infekcijas, tajā skaitā gripa, pārsvarā izplatās gaisa pilienu vai tieša kontakta ceļā, kā arī ar dažādiem priekšmetiem. Vislielākais inficēšanās risks ir šādos gadījumos:

-  Atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo (īpaši attālumā līdz 1m);

-  Cieši kontaktējot ar slimu personu;

- Pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kurus izmantoja vai pieskārās ar nemazgātām rokām slims cilvēks, piemēram, atbalsta stieņi, sēdekļu rokturi sabiedriskajā transportā, durvju rokturi, margas, grozu un ratiņu rokturi veikalos, ūdens krāni, rotaļlietas bērnudārzos utml.

Gripas un citu akūtu elpceļu infekcijas slimību individuālā profilakse

1. Imunitātes stiprināšanas pasākumi

-   veselīgs dzīves veids;

-   veselīgs, vitamīniem bagāts uzturs, daudz šķidruma, regulārās ēdienreizes;

-   dabīgie imunitātes stiprinātāji;

-   dienas kārtībā sabalansēts laiks darbam un atpūtai;

-   regulārās fizikās aktivitātes;

-   aktīva atpūta svaigā gaisā;

-   pilnvērtīgs miegs;

-   iekšējais miers un pozitīvas emocijas.

2. Neapmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku - masveida pasākumi slēgtās telpās, sabiedriskais transports u.c.

3. Atlikt plānveida operācijas vai ārstēšanos stacionārā gripas izplatības laikā.

4. Vēdināt telpas un mitrināt iekšējo telpu gaisu.

5. Ģērbties piemēroti laika apstākļiem.

6. Rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, un vēl biežāk slimošanas laikā. Roku mazgāšanā priekšrocība ir šķidrajām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas spēj saglabāties uz ziepju gabaliem.

7.  Mazgāt rokas:

    •  pirms ēšanas, dzeršanas, zāļu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām, smēķēšanas, pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas,
    •  pēc klepus, vai deguma šņaukšanas, saskares ar ķermeņa šķidrumiem (deguna izdalījumi, asaras, siekalas), publisko vietu apmeklēšanas, pieskaršanās naudai.

8.  Pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi nomazgā rokas.

9.  Ja rokas nav mazgātas, izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei.

10.  Iemācīt bērniem nebāzt mutē pirkstus, zīmuļus, citus priekšmetus, jo uz tiem var būt infekcijas izraisītāji.

11.  Sasveicinoties ar draugiem vai paziņām atturēties no bučošanās un ciešas saskaršanās, ir sevišķi, ja ir saaukstēšanās pazīmes.

12.  Kabatlakata vietā izmantot vienreizlietojamas salvetes, pēc lietošanas tās izmest un nomazgāt rokas (pēc deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus).

13.  Nelietot kopīgus traukus - glāzes, karotes un citus.

14,  Atgriežoties mājās izskalot kaklu un degunu (kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdens), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

15. Ja parādās gripas simptomi (pēkšņs slimības sākums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes, drudzis, "aizlikts" deguns bez iesnām, "kaulu laušanas" sajūta, sauss, sāpīgs klepus) palieciet mājās, neapmeklējiet darbu, skolu vai publiskus pasākumus un konsultējieties ar ārstu.

16. Ar gripu slimam cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, uzņemt daudz šķidruma, izvairīties no alkohola un tabakas lietošanas.

17. Slimnieku vēlams nodrošināt ar atsevišķiem traukiem vai vienreizlietojamiem traukiem.

Parasti gan gripu ārstē mājas apstākļos, izmantojot ārsta ieteiktos ārstnieciskos līdzekļus. Taču, ja slimošana norit smagā formā, pacientam nepieciešams doties uz slimnīcu. Gripa var izraisīt dažādas komplikācijas, visbiežāk, pneimoniju, kā arī bronhītu, vidusauss iekaisumu, miokardītu, tāpēc, sajūtot pirmos gripas simptomus, svarīgi sazināties (telefoniski) ar savu ģimenes ārstu un turpmāk sekot viņa norādījumiem.

Vakcinācija pret gripu ir ļoti svarīgs profilakses pasākums, īpaši riska grupām - maziem bērniem, veciem cilvēkiem un jebkura vecuma personām ar hroniskām slimībām vai novājinātu imunitāti.

Pretgripas vakcīnas 50% apmērā valsts apmaksā:

-  bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz divu gadu vecumam,

-  pieaugušajiem virs 65 gadiem,

un neatkarīgi no vecuma:

- pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām,

- pacientiem ar imūndeficīta sindromu,

- pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju un

- pacientiem līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalcilskābi jeb aspirīnu.

Lai šīs iedzīvotāju grupas varētu saņemt pretgripas vakcīnu, nepieciešama īpašā recepte, uz kādas tiek izrakstīti kompensējamie medikamenti. Šādas receptes izsniedz ģimenes ārsts.

Informācija par gripas monitoringu un rekomendācijas gripas profilaksei ārstniecības iestādē, izglītības iestādēm un citas atrodamas valsts aģentūras "Latvijas Infektoloģijas centrs" interneta vietnē: http://www.lic.gov.lv/index.php?p=7800&lang=258

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!