Foto: AFP/Scanpix

Dzīvojot pēc Kundalini jogas principiem, ir iespējams uzlabot ne tikai izskatu, sakārtot savas emocijas, bet arī iegūt slaidu un vingru ķermeni. Viss noslēpums ir regulāros jogas vingrinājumos, kā arī īpašā maltītē, kas tiek gatavota pēc Kundalini metodes.

Lai ēdiens ne tikai labi garšotu, bet sniegtu arī pozitīvas emocijas, svarīgi ir maltīti gatavot ar mīlestību, mierīgā un rāmā gaisotnē, kā arī ik reizi censties pasniegt  to kā īpašu dāvanu. Tāpat atceries veco labo patiesību - ēd lai dzīvotu, nevis dzīvo, lai ēstu. Tieši tāpēc vismaz reizi nedēļā ļauj savai gremošanas sistēmai atpūsties un ievēro atslodzes dienu.

Kundalini jogas eksperti iesaka izvairīties no tādu produktu lietošanas, kas organismam rada papildus slodzi. Piemēram, baltais cukurs izvada no organisma tik nepieciešamos B vitamīnus, radot arī papildus stresu ķermenim. Savukārt sāls apgrūtina kalcija uzsūkšanos asinīs un paaugstina asinsspiedienu. Turklāt labāk uzturā ir lietot rudzu miltu maizi, jo baltie milti noārda barības vielas, īpaši B vitamīnu.

Kundalini jogas eksperti ir izstrādājuši receptes, kuras ļaus organismam justies labāk, uzlabos asinsriti, kā arī, kopā ar jogas vingrinājumiem, palīdzēs iegūt slaidu un "vieglu" ķermeni, lai arī meditācijas būtu efektīvākas. Jau izsenis joga gremošanas trakta darbību saista ar prāta stāvokli. Jo vieglāk sagremojama barība, jo skaidrāka galva.

Šos ēdienus būs iespēja nogaršot, kā arī iepazīties ar jogas pamatprincipiem pirmajā Kundalini jogas festivālā Latvijā, kas notiks no 7. līdz 10. jūnijam Jūrkalnē. Festivālā vairāk nekā 15 ārvalstu un Latvijas Kundalini jogas pasniedzēji dalīsies savās zināšanās un praksē, ļaujot ielūkoties dziļāk pašam sevī, attīrīt ķermeni un prātu praktizējot jogu, kā arī baudot veģetāru uzturu.

Festivāla programma pieejama šeit.

Zelta piens

Šis gardais dzēriens dziedina muguru, palīdz "ieeļļot" locītavas un bagātina organismu ar kalciju, veicina zarnu trakta darbību.

Nepieciešams:

1/8 tējkarotes kurkumu;

1/3 glāzes ūdeni;

1 glāze piena;

2 ēdamkarotes nerafinētas mandeļu eļļas;

medu pēc garšas

Pagatavošana: Sajauc kurkumu ar ūdeni un vāri 8 minūtes līdz veidojas bieza pasta (var sagatavot kurkuma pastu vairākiem vakariem, uzglabājot to slēgtā traukā ledusskapī). Maisot sildi pienu. Pievieno mandeļu eļļu. Kad piens sāk kūpēt, pārtrauc vārīšanu. Pievieno pienam kurkuma pastu un medu pēc garšas. Samaisi. Baudi katru vakaru pēc saulrieta!

Ingvera tēja

Tā dod enerģiju, palīdz ārstēt saaukstēšanos, kakla sāpes, ir palīgs gripas laikā, mazina menstruāciju krampjus.

Nepieciešams:

2.5 - 5 cm svaigas nomazgātas, nomizotas un sarīvētas ingvera saknes;

1 ½ glāzes ūdens;

½ glāze piena; medu pēc garšas

Pagatavošana: Vāri sarīvēto ingvera sakni 10 līdz 15 minūtes. Pievieno pienu un izkās. Pievieno medu pēc garšas. Dzēriens ir gatavs!

Mūngpupas & rīsi ar dārzeņiem jeb KIČARĪ

Kičarī ir viegli sagremojams, ļoti gards, ar proteīnu bagāts ēdiens katrai dienai. Kičarī var gatavot jebkurā gadalaikā, bet īpaši vērtīgs tas ir ziemā.

Nepieciešams:

1 ¼  l ūdens;

1 glāze mūngpupas jeb Ķīnas pupiņas ;

1 glāze basmati rīsu;

½ glāze rīvētas svaigas ingvera saknes;

1 sagriezts sīpols;

3 ķiploka daiviņas;

3 glāzes ar kaudzi sagrieztu dārzeņu;

2 ēdamkarotes kausēta sviesta jeb gī vai dārzeņu eļļas (izvēlies vienu vai otru, nejauc augu eļļu ar gī);

¾ tējkarotes kurkuma;

¼ tējkarotes sasmalcinātu melno piparu;

½  tējkarote sasmalcināta koriandra;

½  tējkarote garammasalas*;

½  tējkarote sasmalcināta kumina (gaumes jautājums);

¼ tējkarotes veselu, iztīrītu kardamona sēklu (no 2 pākstīm);

1 lauru lapa

Gatavošanas laiks  - apmēram 1 stunda

Pagatavošana:

  • Caurdurī kārtīgi nomazgā pupiņas un rīsus.
  • Palielā katlā, lai vieglāk maisīt, uzvāri ūdeni un ieber pupiņas. Vāri līdz tās kļūst mīkstas.
  • Pievieno rīsus un vāri vēl 15 minūtes, bieži apmaisot (kičarī nereti mēdz piedegt, tāpēc velti tā gatavošanai visu savu uzmanību).
  • Pievieno dārzeņus
  • Uz pannas sakarsē gī vai eļļu, pievieno trejsaknes - sīpolus, ingveru un ķiplokus, sautē līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
  • Pievieno garšvielas, visu kārtīgi apmaisi un cep vēl 5 minūtes. Pievieno rīsiem un pupām.
  • Kičarī vajadzētu sanākt kā biezai zupai (ja nepieciešams, gatavošanas laikā pievieno ūdeni).
  • Visbeidzot pievieno sāli un sojas mērci pēc garšas. Pasniedz skaistā traukā ar zaļumiem. Kā mērci var pievienot arī jogurtu.

*Smagā čuguna pannā grauzdē 4 daļas koriandra sēklu, 2 daļas ķimeņu, 2 daļas nemaltu melno piparu, 2 daļas kardamona sēklu, 1 daļu nemaltu krustnagliņu, 2 kanēļa nūjiņas (5 cm) līdz sajūti svaigi apgrauzdētu garšvielu smaržu. Samal kafijas dzirnaviņās, glabā noslēgtā stikla traukā pat vairākus mēnešus. Eksperimentē un pievieno dažādiem ēdieniem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!