Foto: Shutterstock

Jautājums: Man ir 25 gadi divi bērni ( 7 gadi, 11 mēneši). Grūtniecības laikā ar otro bērnu pamanīju, ka man uz lāpstiņām un zem krūtīm veidojas tādi tumšāki pleķi, tas laikam ir tas ādas pigments. To paliek aizvien vairāk un parādoties saulē tie kļūst tumšāki, vismaz man tā pašai liekas. Sakiet, vai to var izārstēt un vai tas nav lipīgi? Manai mammai ir kas līdzīgs. Vai pastāv iespējamība, ka tas varētu būt arī maniem berniem vai vīram? Praktiski jau netraucē, bet nav īsti patīkams skats, ka vasarā uzvelku kādu īsāku krekliņu. Vai es varu apmeklēt solāriju? Vai to nekļūs vēl vairāk?

Atbild VC4 Juglas klīnikas dermatoloģe Inese Kolontaja - Zaube

Atbilde: Ādas pigmentācijai var būt dažādi cēloņi. Tāpēc vajadzētu apmeklēt dermatologu un veikt analīzes, piemēram, lai izslēgtu arī lipīgu slimību klātbūtni, piemēram, sēnīšu infekcijas. Pigmentācija var rasties dažādu vielmaiņas slimību gadījumā, to izraisīt hormonu izmaiņas, ko var precizēt ar asins analīzēm. Dermatologs visus pigmenta plankumus izmeklēs ar dermatoskopu (šis izmeklējums nav sāpīgs), kas ļaus izslēgt arī ļaundabīgo ādas slimību risku, jo bieži vien saules plankumi, kas parādās gan mūža otrajā pusē, var pārveidoties ļaundabīgā audzējā. Brūnos pigmenta plankumus bieži vien jauc arī ar dzimumzīmēm, tos pēc histoloģiskās struktūras var atšķirt tikai ārsts.

Noteikti nedrīkst sauļot ādu, jo UV starojums paaugstina ādas pigmentācijas veidojumu rašanos. Kaut minimāli atrodoties saulē noteikti jālieto saules aizsargkrēms ar maksimālu aizsardzību (SPF 50+). Jāatzīst, ka saules aizsargkrēmu piedāvājums šobrīd ir ļoti plašs, bet tomēr ieteiktu izvēlēties kvalitatīvus līdzekļus, jo bez iedeguma (pigmentācijas) saule izraisa ādas vēža veidošanos un pret to nepasargās visi saules aizsargkrēmi.

Tāpēc ir svarīgi izvēlēties aizsarglīdzekli, kas satur filtrus pret abu veidu starojumu - UVA starojums izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanu un ietekmē cilvēka imūnsistēmu, savukārt UVB starojums (to atzīmē kā SPF) ir "saules apdeguma". Ļoti augsta un līdzsvarota SPF/UVA proporcija ir Photoderm saules aizsarglīdzekļiem, kā arī pateicoties dabiskām aktīvajām vielām, šie krēmi aizsargā šūnu DNS par 99,6%, neitralizē brīvos radikāļus un stimulē to dabiskās aizsargspējas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!