Vasarā, kas mūsu platuma grādos ātri atnāk un aiziet, gribas izmantot katru brīdi, lai pagozētos saulītē "LABĀ DABĀ". Ir ļoti svarīgi ievērot drošības noteikumus un vispirms sākt ar saules aizsargkrēmu! Beidzot ir atklātas aizsargkrēmu formulas, kas ļauj efektīvi apvienot aizsardzību no UVB un UVA stariem. Lietojot atbilstošus saules aizsargkrēmus saules "peldes" tiešām vairs nav tik bīstamas. Par to stāsta Veselības centra 4 Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoloģe Linda Kapteine.

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu?

Saule sevī ietver ultarvioleto starojumu, kas atkarībā no garuma iedalās UVA, UVB un UVC staros. Kaut arī atmosfēra nodrošina dabisku vairogu pret UV stariem, UVA un UVB stari tomēr sasniedz zemes virsmu. Ozona slānis vienīgi aptur UVC starus. UVA starojums izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanu un ietekmē cilvēka imūnsistēmu, savukārt UVB starojums ir "saules apdeguma" cēlonis. UVA un UVB starojuma veidi ir būtiski ādas vēža apdraudējuma veicinātāji. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties aizsarglīdzekli, kas satur filtrus pret abu veidu starojumu. Turklāt uz iepakojuma jābūt norādītam konkrētam skaitlim, nepietiek ar marķējumu anti UVB un anti UVA. (Šajā gadījumā nepietiek ar vienkāršu norādi- Ir.)

Konkrēta ciparu (3- 50+) norāde atbilst SPF indeksam- saules aizsargfaktoram, kas galvenokārt atbild par aizsardzību pret UVB starojumu un spēju aizkavēt saules apdeguma rašanos, bet aizsardzība pret UVA stariem nav norādīta, jo tehnoloģiski tos ir grūtāk nobloķēt.

Saules aizsargkrēmu SPF indeksu amplitūda ir no 3 - 50. Dermatologi iesaka izvēlēties krēmus ar SPF indeksu, kas nav zemāks par 15. Jo āda ir jutīgāka, jo ar augstāku SPF indeksu jāizvēlas saules aizsargkrēms. Tāpat, jo tālāk uz dienvidiem dodas ceļojumā, jo saules aizsargkrēma SPF indeksam jābūt lielākam. Bērnam noteikti jāizvēlas saules aizsargkrēms ar maksimālo SPF 50+. Bērna aizsargkrēma iedarbības spektram jābūt pēc iespējas plašākam (UVB un UVA), tam jābūt rezistentam pret ūdeni, gaismas noturīgam, labi panesamam, ar patīkamu tekstūru.

Vairāk par saules aizsargkrēmiem lasi www.sauleskrems.lv

Kā lietot saules aizsargkrēmu?

  • Saules aizsargkrēms jālieto pietiekamā daudzumā (1 mg/cm2, kas būtu aptuveni 6 tējkarotes [ieaugušajam), pārlieku plāna kārtiņa nenodrošina pietiekamu aizsardzību (lietojot pusi devas, aizsardzība mazinās par 2/3). Parasti cilvēki to lieto uz pusi mazāk, bet jāatceras, ka jebkura līdzekļa derīguma termiņš ir ierobežots, it īpaši atvērtā veidā! Krēms, kuru lietojām pagājušo gadu, pat, ja tā derīguma termiņš vēl nav beidzies, nākošajā gadā vairs pietiekoši nesargās ādu.
  • Sauļošanās līdzekli labāk uzklāt uz ādas stundu pirms iziešanas saulē. Tas labāk reaģēs ar keratīnu ādas virsējā slānī.
  • Saules aizsardzības līdzeklis ir jāuzklāj atkārtoti pēc dažām stundām, īpaši peldas.
  • Daudzi uzskata, ka, ja āda jau nedaudz iesauļojusies un pieradusi pie saules, var nelietot saules aizsarglīdzekļus. Saules aizsarglīdzekļus nekad nav par vēlu sākt lietot. Šos līdzekļus vēlams lietot arī tad, ja atrodas zem saulessarga, jo tas nepasargā no UV starojuma.

Mīti un patiesība par sauļošanos

* Maldīgs ir uzskats, ka, bagātīgi ieziežoties ar aizsargkrēmiem, var uzturēties saulē visu dienu, nejūtot nekādas negatīvas sekas. Sauļošanās laiks noteikti ir jāierobežo. Ja saulē tiks pavadīta visa diena - minimāls apdegums ir garantēts. Ja arī ir apmākusies diena, aizsargājiet  ādu no saules, jo 90% UV starojuma nonāk uz zemes arī mākoņainā laikā (it īpaši UVA stari).

* Sauļojoties, jāņem vērā, kādā vidē atrodaties. Apkārtējā vide atstaro UV starus (smiltis 17%, sniegs 80%, ūdens 85%). Tas pierāda to, ka, atrodoties tuvu ūdenim, smiltīm (jūrmalā), starojuma intensitāte gandrīz dubultojas. Tiek saņemts ne tikai tas starojums, kas nāk tieši no saules, bet arī tas, ko atstaro gaišās virsmas.

Dārzā vai guļot zaļā zālītē, UV starojums ir mazāks un līdz ar to sauļošanās nekaitīgāka, jo šajā vidē ir vairāk UV staru absorbējošas virsmas. Vissliktāk cilvēks iedeg pilsētā, jo gaisā ir daudz putekļu, dūmu, kā arī citu gaisa piesārņojumu. Turklāt asfalts, kas ir melns, labi absorbē UV starus.

Svarīgi!

  • Nesauļojies un ierobežo bērna uzturēšanos ārā laikā no pulksten 12.00 līdz 16.00 Tas ir saules aktivitātes maksimums! Turklāt nepārvērtē drošību: pat tad, ja tikai peldaties, vai ārā ir vēss vējš, ir nepieciešams pasargāt ādu no saules iedarbības.
  • Bērni līdz 12 mēnešu vecumam drīkst atrasties tikai ēnā. Jūrmala vai saulaina pļava nav piemērota pastaigām ar zīdaini. Labāk izvēlies mežu, kāpu zonu vai ēnainus parkus.
  • Nekad neliec mazu bērnu gulēt saulē un nodrošini, lai bērns rotaļātos ēnā. Tomēr arī tad āda ir jāpārklāj ar saules aizsargkrēmu!
  • Karstā laikā pastaigājoties un rotaļājoties bērniem nepieciešams piemērots (elpojošs, gaišs) apģērbs un galvassega aizsardzībai no saules, saulesbrilles.
  • Lai pasargātu bērnu no saules apdeguma, vienmēr lieto saules aizsardzības līdzekli!
  • Pirmo reizi tiešā saules staru ietekmē neapģērbtam bērnam vēlams atrasties ne ilgāk par 5-7 minūtēm, pakāpeniski šo laiku var palielināt. Bērna aktivitātēm karstā laikā nevajadzētu pārsniegt 1 stundu atklātā saulē, jo, bērnam kustoties, saules intensitāte ir lielāka.
  • Lai pasargātu bērnu no pārkaršanas, nekad neatstāj viņu stāvošā automašīnā.
  • Rūpējies, lai bērns saņemtu pietiekamā daudzumā šķidrumu. Ik pēc 20 minūtēm piedāvā kaut ko padzerties. Nodrošini, lai dzēriens bērnam ir brīvi pieejams.

Ja tomēr ir aizdomas par saules apdegumu,

Palīdzēs vēsa ūdens komprese vai kāds izsmidzināmais dermatoloģiskais ūdens. Pēc ādas atvēsināšanas tā noteikti jāmitrina un jādziedē ar bērnu ādai piemērotu krēmu.

Ja āda apdegusi stiprāk, veidojoties apsārtumam, tūskai un pūslīšiem, jāmeklē mediķa palīdzība, jo, pūslīšiem plīstot, ādā var iekļūt infekcija un tā sastrutot. Noteikti neiezied ādu ar skābu krējumu un eļļu, jo tas var paaugstināt infekcijas risku un ādu pastiprināti kairināt. Izvairies no kosmētiskiem līdzekļiem, kas satur smaržvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!