Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Kādu laiku dzēru pretapaugļošanās tabletes. Līdz ar to strauji pieauga svars. Gribētu no liekā svara atbrīvoties. Vai būtu kāda jēga dzert kādus notievēšanas preparātus, tējas, piemēram Apple Cider?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Ķermeņa masas izmaiņas lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes ir diezgan sāpīgs temats. Arī veiktas aptaujas parāda, ka viens no galvenajiem iemesliem, kas kavē izvēlēties hormonālo kontracepciju kā piemērotāko kontracepcijas veidu, ir bailes no blakusefektiem, un vadošais iemesls ir bailes no svara pieauguma. Tomēr tas, ka hormonālu tablešu lietošana ir svara pieauguma iemesls, ir mīts, kurš saistīts ar 1950. – 1970. gados lietotajām hormonālajām tabletēm, kas saturēja vecās paaudzes hormonus ļoti lielās devās. Mūsdienīgas hormonālas kontracepcijas tabletes satur ļoti zemu hormonu devu. Ja kopā ar ginekologu atrast tieši Jums atbilstošas hormonālās kontracepcijas tabletes ar attiecīgu hormonu devu, tablešu lietošana neizraisīs ķermeņa masas pieaugumu. Par normālu ķermeņa pierašanu tabletēm var uzskatīt situāciju, ja pirmajos mēnešos pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas uzsākšanas svars pieaug par pāris kilogramiem, taču, paejot organisma pielāgošanās laikam, liekie kilogrami pazūd tikpat ātri kā parādījušies.

Ja sieviete lieto hormonālas kontracepcijas tabletes un viņai parādās liekie kilogrami, aizdomas, ka svara pieaugumu veicināja tieši kontracepcijas tabletes, ir pirmais, ko sieviete šādā situācija iedomājas. Bet visticamāk, iemesli jāmeklē citur.

Aktivizējoties hormonu darbībai, var pieaugt apetīte, tāpēc ir jādisciplinē sevi, jāpārdomā sava diēta un regulāri jāvingro. Tas uzlabos gan Jūsu garastāvokli, gan figūru. Ja Jūs ievērosiet iepriekš minēto, notievēšanas preparāti Jums nebūs nepieciešami! Protams, ja sieviete ēd tāpat kā pirms hormonālās kontracepcijas lietošanas, bet svars turpina pieaugt, jāvēršas pie ginekologa kurš izvērtēs situāciju, kā arī var apmeklēt dietologu un endokrinologu.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!