Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Nesen pēc dušas slaukoties pamanīju, ka uz manām krūtīm parādījies apmatojums. Nav tā kā padusēs vai uz kājām, bet tādi atsevišķi matiņi, ne pārāk spēcīgi, bet salīdzinoši gari (2-5mm) - gan tumši, gan gaiši. Mans jautājums, ar ko tas varētu saistīties? Vai man būtu jāpārbauda kāds hormonu līmenis? Vai kādas citas analīzes jāuztaisa? Un otrkārt, vai šos matiņus drīkst epilēt?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Gandrīz visām sievietēm ir kaut nedaudz matiņu uz krūšu galiņiem. Ja matiņi Jums traucē, varat tos noņemt ar vaksācijas palīdzību. Ja Jums ir daži atsevišķi matiņi, vienkāršāk būs tos izraut ar pinceti. Notīriet ar spirtu apstrādājamo zonu un izraujiet katru matiņu, tad notīriet ādu ar antibakteriālu losjonu, lai pasargāties no infekcijas rašanos.

Gadījumā, ja sievietei lūpu kaktiņos, uz zoda, ap krūšu galiem, starp nabu un bikini zonu, uz augšstilbiem ir vairāk kā gaiši matiņi vai arī tie aptver plašāku zonu, tad ir pamats uzskatīt, ka sievietei ir hirsūtisms (pastiprināts apmatojums).

Pastiprināts apmatojums kopā ar neregulārām mēnešreizēm vai svara problēmām, ir iemesls lai atnākt uz vizīti pie ginekologa un nodot hormonu analīzes.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!