Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Pirms 10 gadiem, 11 gadu vecumā tika veikta operācija kreisās kājas augšstilbam, lai atjaunotu kaula augšanu (kāja bija pārstājusi augt) un operācija bija veiksmīga. Bet es, acīmredzot, augu straujāk kā bija plānots un tagad, 21 gada vecumā, kājām ir nepilnu trīs centimetru atšķirība garumā (operētā ir īsāka).

Vēlējos uzzināt vai būtu vērts veikt operāciju labajai kājai to saīsinot, jo ikdienā tas rada lielu diskomforta sajūtu, nereti sāpes abās kājās un mugurā (ar visu to, ka tiek lietotas ortopēdiskās pēdiņas).

Ja šāda operācija būtu vēlama, tad ar kādu naudas summu man būtu jārēķinās?

Atbild Ilze Bērziņa, rehabilitācijas medicīnas ārsts, "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs

Atbilde: Labdien!. Cik nācies saskarties ar nevienādu kāju garumu problēmu, tad parasti tiek pagarināta īsākā ekstremitāte, nevis otrādi.

Ja kāju garuma atšķirība ir 3 cm, ar zolīti vien to nevarēs kompensēt. Zolītes biezums maksimāli var būt 1,5 cm, pārējais ir jāpievieno apava zolei.

Iesaku konsultēties pie ortopēda- ķirurga TOS vai citur.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!