Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Gribēju uzzināt, kāds varētu būt iemesls tam, ka man jau mēnesi nav mēnešreizes ? Man ir 16 gadi, dzimumdzīve nav, līdz ar to grūtniecību varu izslēgt. Pagaidām mēnešreizes man ir vēl tādas neregulāras, nav tā, ka sākas tieši noteiktajā dienā. Tā, ka man ilgāku laiku nav, ir pirmo reizi. Varbūt tas ir tā normāli, vai arī man ir jāsāk par ko uztraukties ?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205 ; 20335220

Atbilde: Labdien! Normāls mēnešreižu ilgums ir 3–7 dienas, menstruālā cikla garums ( skaitot no mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai) normāli ir no 21 līdz 35 dienām. Galvenokārt tas ir atkarīgs no meitenes sievišķo hormonu līmeņa organismā. Sākumā menstruālais cikls var būt neregulārs, arī asiņošanas stiprums un ilgums var atšķirties, kas ir pilnīgi normāli Jūsu vecumā. Visbiežāk menstruālā cikla ilgums un garums nostabilizējās pirmo divu gadu laikā pēc mēnešreižu sākuma.

Tā kā dzimumdzīvi Jūs nedzīvojiet, grūtniecības iespēju var izslēgt. Šajā periodā Jūsu organismā notiek būtiskas hormonālās izmaiņas, kuras visbiežāk arī ir neregulāru menstruāciju iemesls. Lai palīdzēt savam organizmam, ļoti svarīgi lietot pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, kā arī papildu vitamīnus (īpaši A un E), dzelzs un kalcija preparātus.

Ja mēnešreizes nebūs divus - trīs mēnešus pēc kārtas, iesaku Jums apmeklēt ginekologu, lai pārbaudīt vai tas ir tikai īslaicīga reakcija uz hormonālām pārmaiņam organizmā vai arī nopietnāka problēma.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!