Foto: PantherMedia/Scanpix
Man ir jautājums par ureoplazmu! Gribas izstāstīt savu bēdu. Sakarā ar pastiprinātiem izdalījumiem ginekoloģe nosūtijā uz gonorejas uzsējuma pārbaudi Rīgā. Analīzes uz STS slimībām nodevām kopā ar draugu. Pēc nedēļas jau bija analīžu rezultāti, kurās man uzrādījās sēnīte un ureoplazma, bet draugam viss kārtībā. Kā to var izskaidrot, ja attiecībās neesmu viens otru krāpuši 100% un kopā jau esam četrus gadus?

Palasot rakstus šķiet, ka pie šīs infekcijas var tikt dzimumdzīves ceļā. Un vēl - daktere man izrakstīja antibiotikas gan pret ureoplazmu, gan sēnīti, bet draugam neko - lai gan prasti taču abiem izraksta antibiotikas?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205 

Atbilde: Labdien! Ureaplazmas un piena sēnīti nepieskaita pie seksuāli transmisīvajām infekcijām, tāpēc ir normāli, ka Jums ir atklātas ureaplazmas un sēnīte, bet Jūsu partnerim nav. 

Ureaplazma (ureaplasma urealyticum) ir nosacīti patogēns mikroorganisms, kas aptuveni 40 - 70% atrodams seksuāli aktīvo cilvēku dzimumorgānu gļotādās, tomēr nekādas saslimšanas vairumā gadījumu neizraisa, proti, ureaplazmas nelielos daudzumos var būt normālas mikrofloras sastāvdaļa. Tāpēc ureaplazmas vairs nepieskaita pie seksuāli transmisīvām infekcijām, tomēr dažreiz nepieciešams pārbaudīt arī dzimumpartneri, jo dzimumdzīves laikā šos mikroorganismus partneri var nodot viens otram.

Ureaplazmas nepieciešams diagnosticēt un ārstēt tikai tad, ja ir sūdzības par pastiprinātiem izdalījumiem no dzimumceļiem, kam nav cita iemesla, atkārtotas urīnceļu infekcijas, neauglības vai grūtniecības neiznēsāšanas gadījumos. Ja Jums tika nozīmēts ureaplazmas ārstēšanas kurss, kontroles izmeklēšana un analīzes ir jāveic 2-3 nedēļas pēc ārstēšanas kursa. Ārstēšanas laikā dzimumdzīve nav ieteicama.

Piena sēni (vaginālo kandidozi) izraisa mikroskopiskas sēnītes paveids, ko sauc Candida. Šī sēnīte atrodama veselas sievietes makstī, proti, tā ir normālās maksts mikrofloras sastāvdaļa. Problēma rodas, ja sēnīte kādu iemeslu dēļ savairojas un kļūst noteicošā. Piena sēnes rašanās iemesli ir ļoti daudz pētīti, tomēr speciālisti nesniedz viennozīmīgu atbildi. Ir zināms, ka liela nozīme ir ārējo faktoru iedarbībai, kā arī pašas sievietes organisma īpatnībām un aizsargspējām. Ja ilgstoša stresa vai pārslodzes dēļ pazeminās organisma dabiskās aizsargspējas, tad pie riska faktoriem (ciešas biksītes, sintētiska apakšveļa, ilgstoša mitras, siltas vides uzturēšana, baseina ūdens, nepareiza intīmā higiēna, antibiotiku lietošana, citas organisma saslimšanas) var veidoties piena sēne.

Piena sēne izpaužas kā balti, biezpienveida izdalījumi no maksts, nieze (īpaši izteikta naktīs), dedzināšana, diskomforta sajūta makstī un starpenē. Infekcijas skartā zona ir sarkana un iekaisusi, dažreiz parādās mazas plaisiņas. Urinēšana, kā arī dzimumakts var būt sāpīgi. Sievietei var pasliktināties arī vispārējais veselības stāvoklis.

Ja šī slimība atkārtojās apmēram reizi gadā vai pat retāk - īpaši par to nevajag satraukties, tas ir normas variants, bet  ja piena sēne gada laikā atkārtojas trīs un vairāk reižu (hroniska infekcija), jāmeklē iemesls, kādēļ ir tik pazemināta imunitāte. Akūtu piena sēnes uzliesmojumu ļoti efektīvi var izārstēt ar makstī ievadāmiem krēmiem, lodītēm, svecītēm vai iedzerot kapsulas, nevis lietojot antibiotikas (tās var būt par provocējošu faktoru sēnītes uzliesmojumam). Akūtas piena sēnes simptomu mazināšanai var izmantot Clotromazol krēmu (Latvijā tas ir bezrecepšu preparāts), kuru ziež uz ārējiem dzimumorgāniem. Ja simptomi nemazinās, ir nepieciešama ginekologa konsultācija. Iekšķīgi lietojamos pretsēnīšu preparātus parasti iesaka lietot tad, ja piena sēne ir atkārtota un ilgstoša problēma. Lai uzveiktu hronisko slimības gaitu, tiek lietoti arī līdzekļi, kas stimulē imunitāti.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!