Foto: AFP/Scanpix
Vairumam cilvēku vasara ar tās siltajiem vakariem un dabas pilnbriedu ir viens no mīļākajiem gadalaikiem. Tomēr patīkamās sajūtas nereti maitā odi, dunduri un citi insekti, kas neskaitāmās aptaujās atzīti par kaitinošāko vasaras sastāvdaļu. Šai sakarā portāls "MNN" skaidro, kādēļ odu kodumi niez, kā arī sniedz padomus, kā ar nepatīkamo sajūtu cīnīties.

Kož tikai sieviešu kārtas odi, tomēr to kodiens ir visai nosacīts, jo odu mātīte cilvēka ādā ievada snuķi, uztaustot asinsvadu, no kura sūkt asinis. Kad tas izdarīts, tiek izdalītas siekalas, kas satur nervus paralizējošas vielas, kas ļauj atslābt muskuļiem, atvieglojot sūkšanas ātrumu. Tā kā cilvēka organisma imūnsistēma uz šīm siekalām reaģē, tiek izstrādāti antihistamīni, kas rada niezi ap oda sakosto vietu.

Nereti pēc oda koduma paiet pat vairākas stundas, līdz siekalām apstrādātā vieta sāk niezēt. Jāpiebilst, ka ir cilvēki, kuru organisms saņemto neskaitāmo kodumu dēļ ir kļuvis imūns, tādēļ var nejust it nekādas sekas pēc oda mātītes viesošanās.

Lai niezi mazinātu un, smagākos gadījumos, novērstu alerģisku reakciju veidošanas, sakostajai vietai uzpampstot, kļūstot sārtai un jūtot tajā dedzināšanas sajūtu, eksperti iesaka lietot pretalerģijas medikamentus, kā arī antihistamīnus, kas likvidēs negatīvo reakciju.

Tāpat niezi mazinās ledus, padarot nejutīgus nervus, kā arī alveja, kas dziedēs koduma vietu, un ar ūdeni atšķaidīts ābolu etiķis, to sausinot un dezinficējot, iesaka speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!