Foto: RIA Novosti/Scanpix
Datori un mobilie telefoni, attīstoties mūsdienu tehnoloģijām, ir padarījuši mūsu ikdienu un komunikāciju ar līdzcilvēkiem krietni vieglāku, tomēr tie ir ieguldījuši arī savu artavu veselībai nodarītajā kaitējumā, vēstī portāls "Live Science".

Tehnoloģiju radītais kaitējums veselībai, variējot no savilktiem sprandas muskuļiem un sāpēm plecos līdz nāvējošiem negadījumiem, kas radušies elektronisko ierīču novērstas uzmanības dēļ, ir mūsdienām raksturīgās datorizētās pasaules ēnas puse.

Jāpiebilst, ka atsevišķas veselības problēmas uzplaiksnī pēkšņi, kamēr citas attīstās ilgākā laika periodā regulāri atkārtotu darbību dēļ. Turpinājumā četras no tām, ko apkopojis resurss "Live Science".

"BlackBerry" īkšķis un "iPad" roka


Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ilgstošā laika posmā regulāri atkārtojot noteiktas darbības, piemēram, spiežot "BlackBerry" telefonu izvēlnes pogu vai šķirot iPad ekrānu, lai atvērtu vajadzīgo lapu, pakāpeniski tiek ievainoti muskuļi, cīpslas un nervi. Tā rezultātā rodas pastāvīgas sāpes, kas dēvētas arī par hroniskas pārslodzes traumām.

Viens no nopietnākajiem hroniskas pārslodzes traumu veidiem ir karpālā kanāla sindroms, kas izpaužas kā pārmērīgs spiediens uz rokā esošajiem nerviem. Sindroma simptomi ir sāpes, periodisks nejutīgums un roku un pirkstu muskuļu bojājumi. Smagākajos gadījumos problēmas risināšanai nepieciešama operācija.

Vēl viena no hroniskas pārslodzes traumām ir pirksta "iesprūšana". To rada cīpslu iekaisums, kas izraisa pirkstu iestrēgšanu saliektā stāvoklī.

Atsevišķiem cilvēkiem, kas cieš no hroniskas pārslodzes radītām traumām, zem ādas var veidoties ganglija cistas. Tās redzamas arī ādas virspusē un ir pildītas ar lipīgu želejveida šķidrumu. Cistas likvidējamas ar operācijas palīdzību.

Džinkstoņa ausīs


Foto: RIA Novosti/Scanpix
Cilvēki, kuri ikdienā ilgi runā pa mobilo telefonu atrodas, to darot regulāri, var iedzīvoties ausu džinkstoņā, kas medicīniski dēvēta par tinnītu.

2010. gadā britu pētnieki aptaujāja simts cilvēku, kas sirgst ar šo kaiti, atklājot, ka cilvēkiem, kas ilgāk nekā četrus gadus ikdienā intensīvi runājuši pa mobilo telefonu, tinnīts diagnosticēts divreiz biežāk.

Tiesa, šī pētījuma rezultātus apstrīd citu nozares speciālistu iegūtā informācija, kurā vēstīts, ka tinnīts nereti attīstās arī cilvēkiem, kas ir jutīgāki pret elektromagnētisko starojumu un telefona sarunu ilgumam šai sakarā nav nozīmes.

Ar džinkstošām skaņām ausīs ikdienā sadzīvo aptuveni 10 līdz 20 procentu cilvēku, liecina nozares pētījumi. Vairums ar pastāvīgajām skaņām ir apraduši, tomēr vienam no simts pieaugušajiem tinnīts būtiski apgrūtina ikdienas dzīvi.

Sausās "Play Station" plaukstas


Foto: AFP/Scanpix
Slimība, kas nodēvēta par "Play Station plaukstu hidradenītu" ir radusies no pārāk ilgas spēļu pults turēšanas plaukstās, raksta "Live Science".

Pirmo reizi tā konstatēta kādam 12 gadu vecai Šveices iedzīvotājai, uz kuras plaukstām bija izveidojušās sāpīgas brūces, neskarot pārējo ķermeni.

Izjautājot slimojošo meiteni, ārsti atklāja, ka bērns pirms ievainojumu rašanās diendienā vairākas stundas spēlējis "Play Station".

Raksturojot neparasto slimību, profesors Vincents Pižē un viņa kolēģi no Ženēvas Slimnīcas Universitātes un Medicīnas skolas, kā tās iemeslu minēja saspringtu un nepārtrauktu pults turēšanu, kā arī atkārtoto pogu spiešanu, kas pastāvīgi traumēja plaukstu ādu.

Nāve, kas piezogas klusumā


Foto: RIA Novosti/Scanpix
Austiņas mūsdienu trokšņainajā vidē nereti ir vienīgā iespēja patverties sev tīkamu skaņu pasaulē, tomēr tās būtiski apdraud lietotāja drošību, atrodoties uz ielas.

Pētījumos atklāts, ka neskaitāmi satiksmes negadījumu upuri to notikšanas brīdī nav dzirdējuši brīdinošas skaņas par tuvojošos nelaimi, jo lietojuši austiņas, kurās skanējusi dārdoša mūzika.

Pētījumā, kas veikts laika posmā no 2004. līdz 2011. gadam, atklāts, ka 116 nelaimes gadījumos gājēji ievainoti tāpēc, ka nedzirdējuši tuvojošos automašīnu. Septiņdesmit procentos gadījumu upuri miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!