Foto: DELFI
Jaunākās tehnoloģijas apstiprinājušas, ka augsti papēži var būt kaitīgi sievietes veselībai. Pasaulē pirmā 3D attēla skenēšana ar sievietes pēdu augstpapēžu kurpēs rāda, ka augsti papēži spēj ļoti postoši ietekmēt pēdu veselību, vēsta "Express".

Ortopēdijas ķirurgs Endijs Goldbergs saka, ka, valkājot augstus papēžus, ķermeņa svars tiek novirzīts uz pēdas priekšējo daļu - tas var izraisīt artrītu un sāpīgus, patoloģiskus izaugumus uz kāju pirkstiem.

"Ped - CAT" 3D skeneris, kurš atrodas Karaliskajā Nacionālajā Ortopēdiskajā slimnīcā Stanmorā, Londonā, spēj uzņemt 360 grādu izvērstu attēlu ar pacienta pēdu.

"Skeneris sniedza plašu informāciju. Tas parāda, ka kaitējums, kas tiek nodarīts pēdām, nēsājot augstus papēžus, ir daudz lielāks nekā pirms tam domājām," atklāj Goldbergs.

"Augstos papēžos kāju pirksti ir cieši iespiesti kurpē. Jo smailāki purngali kurpēm, jo kaitīgāk kāju pirkstiem. Tie ir ne tikai nevajadzīgi saspiesti, bet var kļūt arī reāli deformēti," skaidro speciālists.

"Nekas slikts nenotiks, ja pēdas šādā stāvoklī būs uz kādu neilgu laika posmu, piemēram, uz pāris stundām kādā pasākumā vai ballītē. Problēmas var sākt rasties tad, ja pēdām augstos papēžos ir jāpavada astoņas stundas dienā," saka Goldbergs.

Viņš norāda, ka sievietēm augsti papēži var izraisīt problēmas dažādās vecuma grupās. "Tas nav nekas neparasts, kad manā klīnikā pēc palīdzības nāk pat pusaugu meitenes," neslēpj speciālists.

"Pēdu un potīšu problēmas var reāli ietekmēt tavu ikdienu. Ir teiciens, ja  - tu vēlies kāda cilvēka prātu atbrīvot no problēmām, tad uzvelc viņam cieši pieguļošas kurpes," saka Goldbergs.

Britu medijs min arī kādu sāpīgu, ar augstiem papēžiem saistītu piemēru - pazīstamā britu mediju personība Kerola Vordermana, valkājot augstus papēžus, nokrita pa kāpnēm, tādējādi laužot degunu un iegūstot vairākas skrambas.

"Pēc kritiena es izskatījos tā, it kā kādus astoņus raundus būtu cīnījusies ar bokseri Muhamedu Ali," viņa saka. Šādā veidā viņa zaudēja vairākas nedēļas savā profesionālajā darbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!