Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katra sieviete vismaz reizi dzīvē ir citējusi slaveno teicienu "Skaistums prasa upurus". Tomēr cik bīstami patiesībā ir regulāri pielietotie skaistuma triki, kas liek mums izskatīties slaidākām, garākām un skaistākām?

Izdevums "Shape" ir apkopojis bīstamākos veselības "ienaidniekus", kas atrodami sievietes skapī, un turpinājumā septiņi no tiem.

Un cik daudz tu zini par augstiem papēžiem?


Foto: AFP/Scanpix
Par augstpapēžu apavu kaitīgumu ne tikai pašsajūtai, bet arī veselībai ir informēta katra sieviete, tomēr reti kura pievērš uzmanību tādām niansēm kā stājas defekti, ādas iekaisumi un pirkstu deformēšanās.

Tā kā augstpapēžu kurpes ķermeņa svaru pārnes uz pēdas priekšējo daļu, tiek izjaukts tā līdzsvars, kā rezultātā puse ķermeņa sasveras uz priekšu, savukārt otra puse - uz aizmuguri, izjaucot normālo "S" burta formu, kas piemīt mugurai, saplacinot tās apakšējos skriemeļus, kā arī izjaucot vidējo un kakla skriemeļu izkārtojumu.Tāpat pēdas priekšējas spilventiņš tiek pakļauts ievērojamam spiedienam, kas var radīt ne tikai tulznas un  deformētus pirkstu kauliņus, bet arī dziļāko audu iekaisumu un pēdas izgriešanos uz iekšpusi vai ārpusi. Tā rezultātā var mainīties ne tikai sievietes stāja, bet arī deformēties Ahileja cīpsla, izraisot klibošanu, ko laika gaitā vairs nav iespējams novērst.

Vai tev der tavi džinsi?


Ja sūdzies par nejutīgu augšstilbu ārpusi, pie vainas, iespējams, ir tavi nesen iegādātie superseksīgie un superšaurie džinsi. Speciālisti šo tendenci pat ir novērtējuši par "ciešo bikšu sindromu", kas neirologa palīdzību licis meklēt ne vienai vien sievietei.

"Sindroma" pazīmes agrāk tika novērtētas tikai vīriešiem ar palielinātu ķermeņa svaru un tendenci pārāk cieši savilkt bikšu jostas, tomēr nu no tā cieš arī sievietes.

Vai izžāvēji savu "vešiņu"?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums sieviešu nemaz nenojauš, ka slapja peldkostīma vai sasvīduša sporta tērpa nēsāšana var radīt nepatīkamas un niezošas infekcijas delikātākajās ķermeņa vietās.

Lai no tā izvairītos, pēc iespējas ātrāk jāatbrīvojas no mitrā apģērba, intīmās zonas uzturot tīras, vēsas un sausas, kā arī sintētiskās veļas vietā valkā kokvilnas biksītes!

Divu pirkstu likums

Foto: Shutterstock
Lai gan novērotas samērā reti, tomēr pārāk cieša krūštura radītās sekas ietver ādas iekaisumus, sēnīšu infekcijas, kā arī elpošanas traucējumus.

Tāpat pārlieku cieša krūštura valkāšana var radīt limfātiskās plūsmas bojājumus, kas samazina limfas plūsmu uz krūtīm, radot pateicīgu vidi toksīniem un citām kaitīgajām vielām, no kurām organismam būtu jāatbrīvojas ar limfas palīdzību.

Šai sakarā speciālisti arī nereti pauž bažas par mastīta rašanos grūtniecēm, kas izraisa piena dziedzeru iekaisumu.

Tāpēc, pirms iegādājies jau apakšveļu, pārliecinies par tās piemērotību tavam ķermenim ar senseno vecmāmiņu metodi - divu pirkstu aizbāšanu aiz krūštura aizmugurējās daļas!

Īpašiem gadījumiem īpaša veļa!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Nepiemērotas apakšveļas valkāšana ir viens no biežākajiem piena sēnītes izraisītājiem, jo sintētiskais audums rada pastāvīgu berzi, kā arī neļauj ādai elpot, uzturot to mitru un sasilušu. 

Tāpat atsevišķi speciālisti stringbiksīšu valkāšanu saista arī ar urīnceļu iekaisumiem, kas rodas, baktērijām no anālās atveres nokļūstot urīnkanālā.

Lai no tā izvairīties, savu kārdinošo veļu velc vien īpašos gadījumos, savukārt ikdienā izvēlies pieticīgākus, toties veselībai draudzīgākus, intīmās garderobes elementus!

Mokošā iespīlēšanās


Foto: stock.xchng
Jau kopš kontrolzeķu izgudrošanas formējošā veļa tiek minēta kā obligāta prasība zem pieguļošiem tērpiem, īpaši tad, ja to valkātāja sadzīvo ar pāris liekajiem kilogramiem.

Apspīlētā veļa satur ne tikai liekos taukus, bet arī ādu, tomēr nereti to sintētiskais materiāls izraisa arī ādas sēnītes un dažādus iekaisumus, kā arī nervu bojājumus un ierobežo asinsriti, veidojoties pat asins recekļiem.Ciešā kontrolveļa nospiež nervaudus, izraisot arī kāju tūsku, sāpes, nejutīgumu vai tirpoņu, un, ja tā apspiež arī ādu plaušu rajonā, valkājot to ilgāku laika periodu, var rasties elpošanas traucējumi.

Apavi, ko gluži vienkārši nevajadzētu valkāt - iešļūcenes


Foto: PantherMedia/Scanpix
Neraugoties uz šo apavu vieglumu, tās ir absolūti nederīgas ķermeņa balstīšanai un pēdu pasargāšanai no triecieniem.

Iešļūcenes nesniedz vajadzīgo atbalstu papēžiem un neabsorbē triecienus, kā rezultātā tie var izgriezties no savas vietas, atsitoties ne tikai pret asfaltu, bet arī radot saišu pārrāvumus un sasitumus, kā arī pēdu noberzumus.Tāpat speciālisti brīdina, ka ilgstoša iešļūceņu valkāšana var radīt ne tikai saistaudu iekaisumus, bet arī grūti ārstējamas čūlas un tulznas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!