Foto: morgueFile
Vairumam cilvēku ir vismaz viens pārtikas produkts, kas neparastās garšas vai nepareizas pagatavošanas dēļ ir iemantojis nemīlētākās ēdmaņas statusu. Tiesa, nereti šie ēdieni ir nepelnīti nenovērtēti, jo satur ievērojamu daudzumu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu. Tos apkopojis arī portāls "Realbuzz".

Sēnes

Tekstūras un specifiskās garšas dēļ sēnes ir viens no retāk pārtikā lietotajiem produktiem pasaulē. Tomēr tās satur daudz olbaltumvielu, B vitamīna, kā arī ir vienīgais produkts, kurā ir dabiskais D vitamīns.

Selerijas

Selerija pārliecinoši ierindojas nemīlētāko sakņu un dārzeņu topa augšgalā, tomēr tās sastāvā esošais vitamīns K un virkne vērtīgu minerālvielu, kā arī zemais kaloriju daudzums un spēja samazināt asinsspiedienu ir vērā ņemams iemesls, lai seleriju iekļautu savā ēdienkartē.

Briseles kāposti

Briseles kāposti ir vieni no veselīgākajiem dārzeņiem, jo satur vitamīnus K un C, kā arī omega 3 taukskābes un vielas, kas novērš ļaundabīgu audzēju veidošanos. Lai izvairītos no dārzeņu neparastās smaržas, tos ieteicams lietot svaigā veidā vai arī viegli apceptus.

Brokoļi

Brokoļi neskaitāmos pētījumos atzīti teju par brīnumēdienu, tomēr tiem, līdzīgi kā Briseles kāpostiem, ir savi nīdēji. Viens no gardākajiem dārzeņa pagatavošanas veidiem ir brokoļa apcepšana olīveļļā, pievienojot ķiploka daiviņu un nedaudz sāls.

Tofu siers

Tofu ir lieliska alternatīva gaļai, ja tiek ievērota diēta, kurā īpaši svarīgs ir uzņemto olbaltumvielu daudzums. Tāpat tas spēj samazināt holesterīna līmeni, kā arī satur progestronu, kas novērš menopauzes simptomus.

Avokado

Avokado sviestainā tekstūra ir galvenais iemesls augļa neiekļaušanai ēdienkartē, tomēr tas satur īpaši daudz vitamīna E, minerālvielu un veselīgo taukskābju, kā arī uzlabo ādas un matu stāvokli.

Zemesriekstu sviests

Zemesriekstu sviesta lietošana uzturā novērš sirds slimību veidošanos, kā arī samazina holesterīna līmeni asinīs. Lai izvairītos no tā īpatnējās pēcgaršas, sviestu ieteicams izmantot kā piedevu mērcēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!