Foto: AFP/Scanpix
Valda pieņēmums, ka no liekā svara iespējams atbrīvoties, samazinot uzņemtās pārtikas daudzumu un atsakoties no veselībai nedraudzīgiem produktiem. Arī ar pieņemšanos svarā ir saistīti līdzīgi, visai maldīgi uzskati, un šai sakarā portāls "Fitnea" piedāvā piecus populārākos mītus par lieko kilogramu uzkrāšanos.

Ja esi ar lieko svaru, esi neveselīgs

Ja vien lieko kilogramu nav patiesi daudz, organismu nav iemesla dēvēt par neveselīgu, jo tas veiksmīgi pilda savas funkcijas. Ja pamani, ka svari rāda par trīs kilogramiem vairāk nekā vajadzētu, satraukumam nav pamata – tava veselība nav apdraudēta, un, ievērojot aktīvu dzīvesveidu un veselīgu uzturu, tie, visticamāk, pazudīs paši no sevis.

Asi ēdieni uzlabo vielmaiņu

Neraugoties uz plaši izplatīto pieņēmumu, asām garšvielām, tai skaitā čili, bagātināti ēdieni vielmaiņu praktiski neietekmē, apgalvo pētnieki.

Apēdot 3000 kaloriju vairāk, rodas 1 kilograms liekā svara

Gadiem ilgi sludināts uzskats, ka 3000 kaloriju ir vienādas 1 kilogramu tauku un, dienā apēdot par 400 kalorijām mazāk, nedēļā iespējams zaudēt kilogramu, bet gadā – pat 40 kilogramu liekā svara. Uztura speciālisti šo pieņēmumu noliedz, pamatojot savu viedokli ar to, ka cilvēka organisms dara maksimālo, lai nezaudētu liekos taukus, un tik vienkārša matemātika to nespēj apmuļķot.

Svaru cilāšana ķermeni padara smagnējāku

Spēka vingrojumi, kombinēti ar kardioslodzi, ķermeni dara vingrāku un izturīgāku, veidojoties proporcionāliem muskuļiem. Nodarbojoties ar sabalansētām fiziskām aktivitātēm, cilvēka ķermenim nevajadzētu kļūt ievērojami apjomīgākam un masīvam.

Ja nodarbošos ar sportu, svars nepieaugs

Nereti, apēdot gabaliņu kūkas, mierinām sevi ar domu, ka kalorijas tiks sadedzinātas treniņā. Sporta un uztura speciālisti brīdina, ka ikdienas fiziskās aktivitātes nespēj mazināt regulāras našķošanās sekas un liekie kilogrami parādīsies ātri vien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!