Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums cilvēku, kuri uzsmēķē retu reizi, apmeklējot saviesīgus pasākumus vai baudot kādu alkoholisku kokteili, uzskata, ka šāds "sociālā smēķētāja" dzīvesveids viņu veselībai nekaitēs. Tomēr pētījumi pierādījuši krasi pretēju situāciju, vēstī "Daily Mail".

Zinātnieki atklājuši, ka pat visa mūža laikā izsmēķētas 100 cigaretes risku saslimt ar krūts vēzi sievietēm paaugstina par 30 procentiem.

Savukārt sievietēm vecumā no 22 līdz 40 gadiem, kuras pēdējo 10 gadu laikā dienā izsmēķējušas paciņu cigarešu, iespēja attīstīties krūts vēzim ir par 60 procentiem lielāka nekā nesmēķētājām.

Tas noskaidrots, analizējot gandrīz 1000 smēķējošu sieviešu veselības stāvokli un tā izmaiņas laika posmā no 2004. līdz 2010. gadam.

Tāpat izpētīts arī 938 nesmēķējošu sieviešu veselības stāvoklis salīdzinājumam.

Jāpiebilst, ka pētījumā jēdziens "Nekad neesmu smēķējusi" tika definēts kā mazāk nekā 100 cigarešu izsmēķēšana dzīves laikā, savukārt "reta smēķēšana" kā līdz 100 cigarešu izsmēķēšana visas dzīves laikā, bet ikviena dalībniece, kura dzīves laikā tika izsmēķējusi vairāk par 100 cigaretēm tika pieskaitīta smēķētāju grupai.

Pētnieki krūts vēža korelāciju ar smēķēšanu skaidro ar hormonālajām izmaiņām organismā, kas ierosina ļaundabīgu šūnu veidošanos un krūts vēža attīstīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!