Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka noteiktas saslimšanas iespējams konstatēt pēc ķermeņa un tā izdalījumu aromāta. Piemēram, diabēts var radīt pēc nagu lakas noņēmēja smakojošu elpu, savukārt aknu slimības elpai liek ost pēc puvušām zivīm, vēstī "Daily Mail".

Savukārt urīnpūšļa infekcijas pacienta urīnam liek ost pēc amonjaka, bet šizofrēnijas pacientu sviedri atgādina etiķa aromātu. Tāpat konstatēts, ka dzeltenā kaite slimnieka ādai liek ost pēc gaļas, savukārt apgrūtināta limfas attece – pēc novadējušās alus.

Pētnieku apgalvojumi publicēti izdevumā "Sensors", viņiem apgalvojot, ka pēc cilvēka elpas un ādas izdalītā aromāta pat iespējams noteikt ļaundabīgus audzējus. Šāds diagnozes veids esot tikpat efektīvs kā, piemēram, mamogramma.

Publikācijā minēti arī dažādu pacientu un slimnieku tuvinieku pieredzes stāsti, kas apgalvo, ka cilvēkiem, kuri sirgst ar vēzi, piemīt nepatīkams aromāts, ko saoduši ne tikai apkārtējie, bet arī paši pacienti. Bez tam, slimībai tiekot izārstētai, aromāts pazudis.

Zinātnieki šo fenomenu skaidro ar faktu, ka, cilvēkam slimojot ar smagām un grūti ārstējamām slimībām, mainās ķermeņa vielmaiņas gala produkti un organismā izstrādājas ķīmiskas vielas, kas attiecīgi arī ir īpatnējo aromātu ierosinātājas.

Šai sakarā pat tiek trenēti suņi, kas spēj saost potenciālo slimnieku no 90 metru attāluma, tā teju 100 procentos gadījumu nosakot pacienta saslimšanu.

Minētajā jomā veikti neskaitāmi pētījumi, pētot ķermeņa izdalīto aromātu korelāciju ar dažādām saslimšanām. Tāpat Zviedrijas pētnieki nesen atklājuši, ka cilvēkiem ar īpaši augstu imunitāti sviedri ož nepatīkamāk. Tas atklāts pētījumā, kurā īpatnējo aromātu fiksējuši paši tā dalībnieki, apstiprinot pētnieku izteikto hipotēzi un tādējādi papildinot šai jomai veltīto pētījumu klāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!