Foto: Shutterstock
Labdien! Gaidot otro bērniņu, vasarā uz virslūpas uzradās tumši brūns pigments, kurš pa ziemu izzūd, bet, tikko nāk pirmie saules stari, tā atkal veidojas un traucē kā kosmetoloģisks defekts.

Ir mazi pleķīši arī uz vaigu kaula un zem acs plakstiņa, bet salīdzinoši tie ir niecīgi. Taču ar katru gadu tie palielinās un kļūst vairāk. Vai ir kāda iespēja pigmentu novērst vai aizkavēt tā veidošanos? Esmu mēģinājusi speciālos krēmus UV starojuma aizsardzībai, bet, šķiet, ka saule ir varenāka.

Atbild VC4 un Capital Clinic Riga dermatoloģe Linda Kapteine

Grūtniecības laikā šādi pigmentācijas traucējumi sastopami bieži vien. To dēvē par hloazmu vai, kā tautā pieņemts - grūtniecības masku, kad veidojas pastiprināta pigmentācija virslūpas, arī pieres rajonā un ap acīm. 

Pārsvarā šie pigmenta laukumi kļūst gaišāki un ar laiku izzūd, bet, ja process ir tik ilgstošs, tad jālieto saules aizsargkrēmi ar SPF 50+ un arī UVA aizsardzību 25-33! Gan ziemā, gan vasarā, bet jo īpaši pavasarī! 

Ja nepalīdz balinošie līdzekļi, iespējams pielietot lāzerprocedūras. Tās arī darbojas kā pigmeta likvidētājs - āda kļūs gaiša, tikai visi UV staru aizsardzības noteikumi tāpat jāievēro, jo citādi pigmentācija atkal atgriezīsies. 

Problēma saglabājas diezgan ilgstoši, kamēr sakārtojas organisma hormonālā regulācija pēc bērna piedzimšanas un barošanas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!