Foto: PantherMedia/Scanpix
Klīniskie pētījumi liecina, ka palielināts vidukļa apkārtmērs, neraugoties uz normas robežās esošu svaru, ir cieši saistīts ar paaugstinātu priekšlaicīgas nāves risku, vēstī "Women's Health".

Tas atklāts, deviņu gadu garumā veicot vairākus, savstarpēji saistītus, pētījumus, kuros kopumā piedalījās 650 000 dalībnieku, pētījuma vadītājiem analizējot viņu vidukļa apkārtmēru korelāciju ar priekšlaicīgu nāvi un mirstību vispār.

Rezultāti pārliecinoši uzrādījuši tendenci, ka aptaukojies viduklis (apkārtmērā 96,5 cm un vairāk) par 80 procentiem paaugstina nāves risku sievietēm un katri pieci centimetri virs normas (68,5 cm apkārtmērā) rada par deviņiem procentiem augstāku nāves risku.

Jāpiebilst, ka aptaukojies viduklis ne vienmēr korelē ar ievērojamu lieko svaru – nereti ķermeņa masas indekss var būt normāls vai tikai nedaudz paaugstināts, savukārt vidukļa apkārtmērs – krietni virs normas.

Vēdera aptaukošanās un tauku krāšanās tā dobumā ap dzīvībai svarīgiem iekšējiem orgāniem ir īpaši bīstama, jo traucē to normālu funkcionēšanu, radot virkni veselībai bīstamu saslimšanu.

Tādējādi par kopējo veselības stāvokli ieteicams spriest, nevis, vadoties pēc ķermeņa masas indeksa, bet gan vidukļa apkārtmēra un tā proporcijas ar gurnu apkārtmēru – ideālā variantā tā ir 0,67 jeb indekss, ko iegūstam, dalot vidukļa apkārtmēru ar gurnu apkārtmēru.

Tiesa, mediķi uzsver, ka šī formula ir precīza tad, ja liekie tauki krājas visā ķermenī vienmērīgi. Ja apaļš ir tikai vēders – seko tā apkārtmēram un, pārsniedzot 75 centimetru atzīmi, stingri pārskati savu ēdienkarti un palielini fizisko aktivitāšu daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!