Foto: Shutterstock

Šobrīd ar Ebolas vīrusu sasirgušo cilvēku skaits ir 7470 pacientu, un tas paņēmis jau 3431 dzīvību, lielākoties – Rietumāfrikā. Atbildīgās institūcijas izteikušas pieņēmumu, ka jau pavisam drīz postošā slimība uzliesmos arī Eiropā, un šai sakarā piedāvājam izziņas materiālu, ko apkopojis "Huffington Post", par slimības specifiku.

Tā kā vairums no mums nereti dodas ceļojumos vai brīvdienu izbraukumos uz tuvējām Eiropas valstīm, iepazīsties ar turpinājumā minēto informāciju par to, vai un kā ir iespējams inficēties ar Ebolas vīrusu!

"Protams, ir tikai normāli, ka baidāmies saslimt ar šo slimību un tās dēļ pat pārplānojam ceļojumus, tomēr nav vērts krist panikā. Iespējas, ka sasirgsim ar Ebolas vīrusu, dodoties savās ikdienas gaitās vai pat ceļojumā, ir visai niecīga.

Svarīgākais ir sevi sargāt, pienācīgi rūpēties par veselību un higiēnu, kā arī būt informētam par slimības izplatību," uzsver eksperti.

Šai sakarā ir svarīgi zināt, ka vīruss nespēj izdzīvot vidē ārpus cilvēka organisma – uz sausas virsmas tas izdzīvos vien pāris stundu, savukārt asinīs tas atrodams dienām ilgi.

Tādējādi riska grupa ir mediķi un viņu tuvinieki, kā arī saslimušo piederīgie, kas sastopas ar inficētā cilvēka ķermeņa šķidrumiem. Tāpat jāatceras, ka slimība pārvietojas no cilvēka uz cilvēku, nevis no objekta uz cilvēku.

Speciālisti arī pauž viedokli, ka teorētiski ir iespējams saslimt ar Ebolas vīrusu, ja pieskaramies slimā cilvēka (gan vīrusa inkubācijas, gan aktīvā uzliesmojuma fāzē) siekalām, sviedriem vai citiem ķermeņa izdalījumiem un tad aizskaram acis, muti vai degunu, tomēr vienkārša sēdēšana līdzās inficētajam cilvēkam, piemēram, sabiedriskajā transportā saslimt neliks.

Turpinājumā piedāvājam faktorus, kas ierosina saslimšanu ar Ebolas vīrusu, kā arī veidus, kā inficēties nav iespējams:

Veidi, kā iespējams inficēties

  • Ciešs ķermeņa kontakts ar slimo cilvēku;
  • Saskaršanās ar slimā cilvēka ķermeņa izdalījumiem – asinīm, krūts pienu, siekalām, sviedriem, fēcēm, spermu, urīnu;
  • Caur šļircēm un adatām, kas izmantotas slimā cilvēka ārstēšanā;
  • Ar vīrusu slimu dzīvnieku, piemēram, grauzēju un sikspārņu aizskaršana, ciešs kontakts.

Veidi, kā nav iespējams inficēties

  • Gaiss;
  • Ūdens;
  • Ēdiens – izņemot Āfrikā medītu dzīvnieku gaļa;
  • Moskīti, odi un citi insekti;
  • Kontakts ar vīrusu pārslimojušu cilvēku (saslimt iespējams, ja organismā nonāk reiz slimā cilvēka sperma – vīrusa ierosinātāji tajā var izdzīvot pat 3 mēnešu garumā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!