Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 6. novembrī, plkst. 12.00 Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un Veselības ministrijas mājaslapās, kā arī portālā "Delfi" bija iespējams vērot interneta tiešraidi "Uzturs veselai sirdij III", šoreiz ar diskusijām un sirdij veselīgu ēst gatavošanu tiešsaistē no mājīgās "Vom Fass" virtuves, informē tiešraides organizatori.

Tiem, kas seko līdzi kampaņas "Mīli savu sirdi!" aktivitātēm, jau ir zināms, ka līdz šim notikušas divas interneta tiešraides, kurās ar kardiologa, uztura speciālista un pavāra palīdzību teorētiski tika izrunāti sirdij veselīga uztura pamati, galvenie pārtikas produkti, kas ieteicami sirds veselībai (ieraksts pieejams šeit), kā arī ēdiena pagatavošanas veidi, kas nosaka, vai maltīte ir veselīga (ieraksts pieejams šeit). 

Nu pienācis laiks izrunāto likt lietā praktiski, tāpēc SPKC telpas tika nomainītas uz labas garšas cienītājiem pazīstamu vietu – "Vom Fass" virtuvi, kur uztura speciāliste Katrīna Spuleniece – Aišpure un "Rimi" veselīgās ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis kopīgi ar žurnālistu Elvi Jansonu rādīja un stāstīja, kā pagatavot sirdij veselīgas pusdienas, galveno uzsvaru liekot uz sirds un asinsvadu veselībai draudzīgiem gatavošanas paņēmieniem.

Tiešraides laikā bija iespējams uzdot arī jautājumus: prese@spkc.gov.lv un www.draugiem.lv/sveiksunvesels.

SPKC atgādina, ka sirds un asinsvadu slimības (SAS) ir viena no nozīmīgākajām sabiedrības veselības problēmām gan Eiropas Savienībā, gan Latvijā – pie mums SAS joprojām ir galvenais nāves iemesls (55% gadījumu no visiem mirušajiem). 

Svarīgi apzināties, ka mūsu sirds un asinsvadu veselība ir atkarīga ne tikai no iedzimtības un ģenētiskiem faktoriem, bet, galvenokārt, no paradumiem un dzīvesveida, tāpēc profilakses pasākumiem, kā arī riska faktoru novēršanai ir būtiska nozīme šo slimību izplatības mazināšanā. 

Kā galvenie ietekmējamie riska faktori SAS slimību izplatībā ir minami paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, nesabalansēts uzturs, aptaukošanās, pārmērīga alkohola lietošana un pastāvīgs stress.

Par kampaņu "Mīli savu sirdi!"

Kampaņas "Mīli savu sirdi!" mērķi šogad vērsti divos virzienos - pievērst iedzīvotāju uzmanību sirds un asinsvadu slimību simptomiem un sirdij veselīgam uzturam. Kampaņas ietvaros izstrādāti informatīvie materiāli, tai skaitā par sirdij veselīgu uzturu, izgatavoti TV klipi, interneta baneri un vides reklāmas ar aicinājumu pievērst uzmanību infarkta un insulta simptomiem. 

Mērķauditorija tiek uzrunāta arī sociālajos tīklos un interneta vidē ar tiešraižu palīdzību. Plānota arī virkne pasākumu, kuros iedzīvotājiem par SAS simptomiem un sirdij veselīgu uzturu stāstīs vadošie kardiologi, uztura speciālisti, neirologi, ģimenes ārsti un citi nozares eksperti. Plānota arī sadarbība ar sabiedriskās ēdināšanas iestādēm, lai piedāvātu iedzīvotājiem iespēju izvēlēties sirdij veselīgu uzturu.

Informatīvo kampaņu "Mīli savu sirdi!" organizē Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs, plašāka informācija par kampaņu pieejama: www.spkc.gov.lv, www.draugiem.lv/sveiksunvesels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!