Foto: Shutterstock

Zinātnieki pierādījuši, ka kafija un nosnaušanās ir daudz efektīvāks veids cīņā ar nogurumu nekā kafija vai diendusa atsevišķi. Ja jūtaties noguris un miegains un ir brīvas aptuveni 20 minūtes, efektīvākais veids, kā atgūt možumu, ir izdzert tasīti kafijas un tad uz īsu brīdi nosnausties – to sauc par kafijas snaudu jeb "coffee nap", raksta vox.com.

Var izklausīties jocīgi, bet kofeīns tiešām labi sader ar neilgu miegu. Jo, ja nosnaužas (20 minūtes vai mazāk) uzreiz pēc kofeīna uzņemšanas, organisms spēj izmantot gan miega, gan kofeīna uzmundrinošo efektu, un smadzenes palielina aktivitāti.

Kāpēc kafija un nosnaušanās ir efektīva?

Lai saprastu šīs idejas būtību, jāsaprot, kā organismā iedarbojas kofeīns. Pēc tā absorbēšanas un nonākšanas asinīs, kofeīns nokļūst smadzenēs. Tur tas darbojas kā stimulants, aktivizējot centrālo nervu sistēmu un bloķējot adenozīnu, kurš organismam rada nomierinošu efektu un liek justies nogurušam. Kofeīna ietekmē tiek atbrīvots adrenalīns, paātrinās sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens, paplašinās acu zīlītes, sasprindzinās muskuļi un atbrīvojas glikoze, kas nonāk asinsritē, tādējādi sniedzot papildu enerģiju. Kofeīna stimulējošais efekts sākas aptuveni 20 minūtes pēc nonākšanas organismā, tādēļ, ja šajā laikā paspēj nosnausties, iegūst dubultefktu.

Tas tādēļ, ka kofeīns tomēr nespēj bloķēt visus adenozīna receptorus un talkā tiek ņemts miegs, jo tas dabīgā veidā neitralizē adenozīnu smadzenēs. Savukārt, ja miegs ir ilgāks par 15 – 20 minūtēm, smadzenes nonāk dziļākās miega fāzēs, no kurām pēc tam nepieciešams ilgāks pamošanās laiks.

Tādējādi nosnaužoties 20 minūtes pēc kafijas pauzes, pamodīsieties tieši īstajā laikā, lai ļautu kofeīnam iedarboties un adenozīna līmenis, ar ko tam būs jāsacenšas, būs zemāks, un kofeīna iedarbība būs vēl efektīvāka.

Arī eksperimenti pierādījuši, ka viss iepriekš minētais nav tikai loģiska teorija vien – kafija kopā ar īsu miegu ir efektīvāka par katru no tiem atsevišķi.

Piemēram, Lielbritānijas Lafboro Universitātes (Loughborough University) pētnieki novēroja, ka tie cilvēki, kas bija iedzēruši kafiju un pēc tam 15 minūtes nosnaudušies, autovadīšanas simulatorā pieļāva mazāk kļūdu nekā tie, kuri dzēra tikai kafiju (vai arī saņēma tikai placebo) vai tikai gulēja. Izrādījās, ka efekts bijis arī tad, ja cilvēki nemaz neaizmiga, bet tikai atgūlās uz 15 minūtēm.

Tikmēr japāņu pētījums atklāja, ka cilvēki, kas kafiju un miegu izbaudīja pirms atmiņas testu pildīšanas, parādīja ievērojami labākus rezultātus nekā tie, kas tikai nosnaudās vai nosnaudās un pēc tam noskaloja seju, vai arī tie, kam acīs tika iespīdināta spilgta gaisma. Arī subjektīvi tie, kuri bija dzēruši kafiju un pēc tam īsu brīdi gulējuši, sevi novērtējuši kā mazāk nogurušus.

Interesanti, ka ir pat pierādījumi, ka kofeīns kopā ar īsu miegu, palīdz ilgāku periodu izturēt vispār bez kārtīgas gulēšanas. Savukārt citā pētījumā 24 jauni vīrieši šādi pavadīja 24 stundas bez miega, turklāt 12 no viņiem kofeīna vietā saņēma placebo. Viņu kognitīvie testi uzrādīja ievērojami sliktākus rezultātus nekā vidēji tiem, kuri lietoja kofeīnu un nosnaudās. Turklāt viņu testu līmenis bija relatīvi augsts visu pētījuma laiku.

Kā pareizi dzert kafiju un gulēt?

Vispirms jāiedzer kafija, turklāt tas jādara visai aši, lai atliktu laiks gulēšanai, kamēr kofeīns iedarbojas un nonāk asinsritē. Ja ir grūti ātri izdzert karstu kafiju, tikpat labi iedarbojas arī kafija ar ledu vai espreso Teorētiski, var dzert arī kādu citu dzērienu, kas satur kofeīnu, tomēr kafija esot visefektīvākā.
Līdzko kafija izdzerta, jāliekas uz auss un jāmēģina iemigt. Nav jāuztraucas, ja uzreiz neizdodas iemigt, svarīgi vienkārši aizvērt acis, atslābināties un atpūsties.
Visbeidzot, svarīgi, nenogulēt ilgāk par 20 minūtēm, jo tā var iestāties dziļa miega fāze un efekts būs pretējs – miegs būs grūtāk atvairāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!