Foto: Shutterstock

Līdz ar pirmajām ziņām par jaunu vēl nenoskaidrotu apreibinošo vielu ienākšanu Latvijā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā tika nogādāti arī pirmie cietušie – pārsvarā jauni spēcīgi puiši, kuri, meklējot lētus apreibināšanās veidus, uz kārts bija gatavi likt savu dzīvību. Gadā klīnikā tiek ārstēti aptuveni divi tūkstoši pacienti.

Pie saindēšanās visbiežākais iemesls ir etilspirts (vairāk nekā 50% pacientu), tam seko hipnotiski-sedatīvas vielas (miega līdzekļi), citi medikamenti, narkotiskās vielas, korozīvas vielas (sārmi, balinātāji, dezinfikcijas līdzekļi), degšanas produkti u.c.

Martā slimnīca sita trauksmes zvanus, jo vienā nedēļas nogalē Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā tika ievests rekordliels pacientu skaits, kuri bija lietojuši nezināmas izcelsmes augu maisījumus - 19 pārsvarā gados jauni cilvēki tika ievesti ar halucinācijām, neadekvātu un nekontrolējamu uzvedību, paaugstinātu nervozitāti, agresivitāti u.c. izpausmēm. Arī pieredzējušiem ārstiem tas bija izaicinājums, jo nevienai no kompetentajām iestādēm nebija iespējams precīzi pateikt, ko īsti šie cilvēki lieto un kādas vielas rada konkrētās izpausmes.

Toksikologi toreiz publiski stāstīja, par to, cik bīstama ir šāda izklaide un halucinācijas, kas rodas šo vielu ietekmē - vienam liek lidot no 4. stāva, citam kā zirnekļcilvēkam rāpties pa daudzstāvu māju balkoniem, cits sevi uzskata par supervaroni un ārsti pēcāk saskaita 100 grieztas brūces pa visu ķermeni, kas atšķirībā no animācijas varoņa neizzuda, bet atstāja kropļojošas liecības uz visu atlikušo mūžu, kāds mēģina sev nogriezt pēkšņi izaugušo roku vai pirkstus, bet vēl kāds savu cilvēka cienīgo dzīvi beidz 15 gados, jo viņa smadzenes ir neatgriezeniski bojātas.

Situācija ar pozitīvu tendenci mainījās līdz ar izmaiņām normatīvajos aktos un šo vielu kriminalizēšanu - pacientu skaits krasi samazinājās – martā tādi bija 173, aprīlī – 59, bet maijā vēl mazāk. Tikai augustā pēkšņi bija jūtams, kaut kas šajā nelegālajā tirgū ir sašūpojies – slimnīcā nonāca jaunietis, kuram pēc "spaisa" lietošanas iestājās klīniskā nāve, pārējiem, kas šeit tika ievesti pēc šo augu maisījumu lietošanas tika novērotas jau atšķirīgas izpausmes – agresīvu uzvedību bija nomainījusi apātija, ārsti ironiski teica – Latvijā jauns pievedums. Pašlaik šo pacientu skaits ir krasi samazinājies, tomēr joprojām gandrīz katru dienu slimnīcā nonāk vismaz viens apreibinošo augu maisījumu lietotājs.

Viena problēma mazinājusies, bet kur aitas tur cirpēji – smieklu gāze. Tā pirmo reizi tika fiksēta kādā tirdzniecības vietā centrāltirgū. Ārvalstīs žurnālisti par šo jauno apreibināšanās veidu ziņo jau ilgāku laiku – gan Krievijā, gan Eiropas valstīs to viegli var iegādāties naktsklubos un uz ielas. Publiski izskanējuši brīdinājumi par šīs gāzes potenciālajiem draugiem veselībai un pat dzīvībai, ārvalstīs jau bijuši gadījumi, kad cilvēki pēc pārdozēšanas nonākuši komā vai pat iestājusies nāve.

Līdz šim slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā gan nav nonācis neviens, kuram pēc smieklu gāzes lietošanas būtu vajadzējis mediķu palīdzību, tomēr toksikologs Roberts Stašinskis ir diezgan skeptisks – agri vai vēlu pirmie upuri būs, un prognozē, ka tie būs ne tik daudz saindēšanās gadījumi, kā letālie iznākumi: "Šī viela nav jāaizliedz, kā kādam varētu šķist, jo slāpekļa oksīds tiek izmantots gan medicīnā kā viegls atsāpinātājs pie noteiktām procedūrām, gan citās nozarēs, piemēram, pārtikas rūpniecībā. Sakne ir tajā, kāpēc cilvēki vispār meklē iespējas apreibināties – sākot ar alkoholu, marihuānu, "spaisu" un beidzot ar tosolu, benzīnu un līmi. Tāpēc ir jāatrod veidi, kā ierobežot šo vielu neadekvātu izplatību un pielietojumu."

Kā tad īsti šī gāze iedarbojas uz cilvēku? Tā ir viela, kas izraisa nelielu narkozi, pacientiem tiek novērota viegla eiforija un reibonis. Kamēr to lieto atbilstoši mērķim un kontrolēti medicīnas darbinieku uzraudzībā, veselībai nekādus traucējumus tā nevar nodarīt. Tomēr, ja šo gāzi lieto neadekvāti un pārdozē, tad tas jau apdraud cilvēka dzīvību - atrodoties dziļā narkozē, var iestāties asfiksija jeb stāvoklis, kad cilvēkam tiek traucēta elpošana un viņš nosmok.

Tikai katra paša ziņā ir lēmums – pamēģināt vai nē, slimnīcā ārsti redz to, kas notiek pēc tam, lai arī pats pacients neko neatceras, tāpēc mēs viennozīmīgi sakām – nemēģiniet.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnika ir vienīgā Latvijā, kura specializējusies akūtu toksikoloģisku un sepses pacientu ārstēšanā, kalpo par mācību bāzi toksikoloģijā un intensīvajā terapijā jaunajiem medicīnas speciālistiem un sniedz diennakts konsultatīvo palīdzību mediķiem un iedzīvotājiem. Gadā klīnikā tiek ārstēti vairāk nekā 2000 pacientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!