Foto: Shutterstock

Asinsspiediens ir asins plūsmas spiediens uz artēriju sieniņām. Ja artērijas ir sašaurinātas un neelastīgas, asinsspiediens paaugstinās, kas ilgākā laikā var radīt nopietnas veselības problēmas.

Mērot asinsspiedienu, jāņem vērā divi lielumi – augstākais jeb sistoliskais, kas raksturo asins spiedienu sirds saraušanās brīdī, kad asinis ar lielu spēku ieplūst artērijās, un zemākais jeb diastoliskais, kas raksturo spiedienu starp divām sirds saraušanās epizodēm. 

Ievēro! Normāls asinsspiediens gan sievietēm, gan vīriešiem jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg.

Asinsspiedienu viegli un ātri var izmērīt pats cilvēks mājās, ikvienā aptiekā vai pie ģimenes ārsta. Mājas apstākļos vislabāk noderēs elektriskais automātiskais vai pusautomātiskais asinsspiediena mērītājs, kuras tikai jāuzliek uz rokas augšdelma un jānospiež poga mērīt – aparāts visu izdarīs jūsu vietā.

Asinsspiedienu vēlams mērīt sēdus vai atguļoties. 

Parasti ģimenes ārsts vai kardiologs ieteiks, cik bieži vēlams mērīt asinsspiedienu. Hipertensijas jeb pacientiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens – virs 140/90 mmHg – iesaka mērīt asinsspiedienu vismaz reizi līdz divas nedēļā. Ja, ejot pie ārsta, uztraucaties, izmēriet asinsspiedienu jau mājās un pastāstiet par mērījumu rezultātiem ārstam. Ja asinsspiediena mērījumu rezultāti atšķiras par 10 – 15 mmHg, nevajag uztraukties, jo asinsspiediens tāpat kā pulss mēdz nedaudz mainīties atkarībā no slodzes, uztraukuma vai citiem apstākļiem.

Paaugstināts asinsspiediens ir bīstams, jo ir viens no galvenajiem sirds un asinsvadu saslimšanas riskiem. Tas ir līdzīgi kā ar jebkuru mehānismu vai tehniku – pārmērīga slodze ilgu laiku rada bojājumus arī mašīnā kur nu vēl smalkajā cilvēka organismā. Hipertensija var veicināt miokarda infarktu, insultu, koronāru sirds slimību, negatīvi ietekmē sirds, smadzeņu, nieru, acu un citu orgānu funkcijas, kā arī rada citas nopietnas problēmas. 

Ieteikumi, kā samazināt asinsspiedienu?

Foto: Shutterstock

Atmetiet smēķēšanu! Smēķēšanas rezultātā paātrinās sirdsdarbība un paaugstinās asinsspiediens, tādēļ tā ir tik kaitīga sirdij un asinsvadiem.

Vairāk kustieties! Tas trenē ne tikai muskuļus, bet arī sirdi un asinsvadus, liek izkustēties asinīm. Vairāk staigājiet, nūjojiet, brauciet ar riteni, peldiet vai kāpiet pa trepēm – derēs jebkura nemainīgas intensitātes slodze 30 minūšu garumā piecas reizes nedēļā.

Samaziniet sāls patēriņu! Pārmērīga sāls lietošana paaugstina asinsspiedienu, jo aiztur ķermenī šķidrumu. Sāls daudzums diennaktī būtu jāsamazina līdz 5 – 6 gramiem, bet, ja asinsspiediens ir paaugstināts – līdz 1,5 gramiem diennaktī, iesaka ārsti. 

Samaziniet lieko svaru! Liekais svars un aptaukošanās visbiežāk veicina asinsspiediena paaugstināšanos.

Neuztraucieties! Jā, arī ikdienas stress var būt asinsspiediena paaugstināšanās iemesls. Ik pa laikam tas nebūs nekas bīstams, bet, ja stress kļuvis par ikdienu, to vajadzētu mainīt. 

Klausiet ārstu! Ja asinsspiediens ir paaugstināts, lūdziet palīdzību ģimenes ārstam, kas sniegs gan ieteikumus, kā mainīt dzīvesveidu, gan nepieciešamības gadījumā izrakstīs medikamentus.

Avots: Latvijas kardioloģijas biedrības sagatavotie materiāli

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!