Foto: Shutterstock

Sirds ir asinsrites sistēmas centrālais orgāns, cilvēka "motors". Ar asinīm organisms tiek nodrošināts ar skābekli un citām nepieciešamajām vielām. Miokarda infarkts rodas, ja kādu iemeslu dēļ sirds artērijas tiek nosprostotas, piemēram, ar trombu, tad daļa sirds muskuļa asins apgādi nesaņem un atmirst – to sauc par miokarda infarktu. Ja palīdzība tiek sniegta divu stundu laikā, pastāv liela iespējamība slimnieku glābt. Diemžēl mirstība miokarda infarkta gadījumā visā pasaulē joprojām ir ļoti augsta.

"Mūsu cilvēku problēma ir tā, ka viņi ir par daudz pacietīgi. Īpaši lauku cilvēki. Cilvēkam trijos naktī sākas sāpes, un viņš ciešas līdz septiņiem no rīta, nesauc ātro palīdzību, jo varbūt varēs vēl aiziet pie ģimenes ārsta. Septiņos jau ir tik slikti, ka vairs nevar izturēt, un tad tomēr tiek izsaukta ātrā palīdzība," tipisku situāciju atstāsta P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģe Aija Mača. Viņa uzsver, ka ir reizes, kad nedrīkst paciesties, jo laiks ir svarīgs faktors, ja runa ir par infarktu, un tikai tad, ja izdodas to laikus ārstēt, iespējama cilvēka glābšana. 

Galvenie insulta un akūta koronāra sindroma simptomi, kas liecina, ka vajadzētu steigšus izsaukt neatliekamo palīdzību: 

  • Pēkšņas spiedošas vai žņaudzošas sāpes (sajūtas) aiz krūšu kaula
  • Var būt slikta dūša
  • Elpas trūkums
  • Ģībšana, reibšana
  • Sirdsklauves vai tirpšana miera stāvoklī
  • Pēkšņs izteikts vājums
  • Reizēm arī sāpes abās rokās, vairāk kreisajā rokā
  • Var būt sāpes vēderā, ko cilvēki mēdz jaukt ar sāpošu kuņģi
  • Pārejoši redzes, runas traucējumi, kuri rodas galvas smadzeņu nepietiekamas asinsapgādes dēļ

"Tās ir jaunas, nebijušas sāpes. Jauna katastrofa, kam jāpievērš uzmanība nekavējoties!" skaidro kardioloģe. Šādos gadījumos nedrīkst domāt, analizēt, kautrēties vai baidīties, bet gan steigšus jāizsauc "ātrie". Katra minūte palielina risku dzīvībai, brīdina kardiologi. Tie, kuriem iepriekš bijušas šādas situācijas, sākoties sāpēm, var palikt zem mēles vienu nitroglicerīna tabletīt, pagaidīt dažas minūtes, ja sāpes nepāriet, arī steidzami jāsauc palīdzība. 

Efektīvi palīdzēt miokarda infarkta gadījumā var tad, ja palīdzība sniegta divu stundu laikā pēc sāpju sākšanās, skaidro Mača. "Ja divu stundu laikā varam atvērt asinsvadus, pacients var atveseļoties pilnībā, un jau drīz justies daudz labāk." Ja pagājis ilgāks laiks, iespējas samazināt mirstību ir daudz mazāka. 

Rīcība šādā situācijā: 

1.Sajuti sāpes, nelabumu.
2. Pēc piecām līdz desmit minūtēm tas nepāriet.
3. Izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.
4. Tā nogādā pacientu slimnīcā, kur veic atbilstošo terapiju.

"Diemžēl, kā rāda mūsu prakse, šajās divās stundās ļoti reti tiek sniegta palīdzība." Statistika rāda, ka katru dienu Latvijā 40 cilvēki nomirst no sirds un asinsvadu slimībām. Tieši tādēļ kardioloģe uzsver, ka katram cilvēkam ir jāzina, kā rīkoties šādā situācijā, lai palīdzētu sev un līdzcilvēkiem, pareizi reaģējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!