Foto: PantherMedia/Scanpix

"Labdien!Mana sieviņa gadu lietoja ARKETIS. Tagad jau 9-10 nedēļas ir stāvoklī, trīs nedēļu laikā pakāpeniski pārtrauca,bet nepāriet sausuma sajūta degunā un kaklā. Īpaši vakaros grūti. Kā tikt tam pāri un vai bērniņam nekaitēs?"jautā lasītājs Zintis.

Atbild Veselības centru apvienības ārste interniste Dr. Anna Aleksandrova

"Parasti grūtniecības laikā tiek novērots palielināts siekalu izdalījums, nevis otrādi. Sausums mutē un gļotās varētu būt saistīts ar cukura līmeni organismā, tāpēc ļoti iesaku par šiem simptomiem izstāstīt ārstējošam ārstam-ginekologam, lai viņš dod jums nosūtījumu visiem nepieciešamiem izmeklējumiem."

Jautājumā minētās zāles satur paroksetīnu, kas pieder pie antidepresantu grupas, ko sauc par selektīvajiem serotonīna atpakaļsaistes inhibitoriem.

Tās lieto:

• Smagu depresijas epizožu gadījumā (depresijas periodi).
• Obsesīvi kompulsīvu traucējumu gadījumā (nepārvaramas domu atkārtošanās un/vai
darbību veikšana).
• Panikas ar vai bez agorafobijas gadījumā (īpašas formas bailes ar vai bez, piemēram,
bailēm iziet no mājas, apmeklēt veikalus vai bailes no publiskām vietām).
• Sociālās trauksmes/sociālās fobijas gadījumā (neizmērojamas bailes vai izvairīšanās
no ikdienas sociālajām situācijām).
• Vispārējas trauksmes gadījumā (ilgstošas bailes ar izteiktu nervozu uztraukumu).
• Posttraumatiska stresa sindroma gadījumā (trauksme, ko izraisījusi trauma).

Zāļu instrukcijā ieteikts grūtniecības un zīdīšanas periodā konsultēties ar ārstu par zāļu lietošanu:

"Daži pētījumi norāda uz paaugstinātu sirdsdarbības traucējumu risku bērniem, kuru mātes, lietojušas paroksetīnu pirmajos grūtniecības mēnešos. Šie pētījumi norāda, ka divi no 100 bērniem, kuru mātes ir lietojušas paroksetīnu agrīnā grūtniecības stadijā, bija sirdsdarbības traucējumi salīdzinājumā ar viens no 100 gadījumiem pārējā populācijā. Ņemot vērā visus iedzimtos traucējumus, tad nav atšķirības skaita attiecībā starp bērniem, kuri piedzimuši ar traucējumiem mātēm, kuras lietojušas paroksetīnu un iedzimtiem traucējumiem vispārēja populācijā.

Ja Jums iestājas grūtniecība Arketis terapijas laikā, jums vispirms jākonsultējas ar ārstu. Jūs nedrīkstat pārtraukt paroksetīna lietošanu pēkšņi, bet tas jādara pakāpeniski konsultējoties ar ārstu. Jums ar ārstu ir jāizlemj: vai pārslēgties uz citu terapiju, vai pakāpeniski pārtraukt Arketis lietošanu. Tomēr atkarībā no jūsu stāvokļa, ārsts var ieteikt turpināt Arketis lietošanu.

Ja Jūs turpiniet lietot paroksetīnu grūtniecības laikā, bērns rūpīgi jāpārbauda. Pēc dzimšanas jaundzimušajam var parādīties atcelšanas simptomi, piemēram, elpošanas traucējumi, zilganums, elpošanas apstāšanās, krampji, mainīga temperatūra, barošanās traucējumi, vemšana, zems cukura līmenis asinīs, ko pavada izsalkuma sajūta, svīšana, reiboņi, sirdsklauves (hipoglikēmija), samazināts vai paaugstināts asinsspiediens, pastiprināti refleksi, trīsas, nespēja mierīgi nosēdēt, uzbudinājums, dzirdes traucējumi, ilgstoša raudāšana, miegainība un miega traucējumi.

Neliels paroksetīna daudzums izdalās mātes pienā, un tādēļ nevajadzētu lietot paroksetīnu, ja zīdāt bērnu ar krūti, izņemot gadījumus, kad to ieteicis ārsts."

Avots: Zāļu Valsts aģentūras apstiprināta lietošanas instrukcija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!