Foto: Ekrānuzņēmums

Lai mazinātu bērnu un pusaudžu smēķēšanu un veicinātu jauniešu interesi par veselīgu dzīvesveidu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības ministrija radījusi interaktīvu mobilo aplikāciju veselīgākai ikdienai – "80 brīvdienas", kas tagad pieejama gan Android, gan iOS ierīču lietotājiem.

Aplikācija "80 brīvdienas" palīdzot būt brīvam no tabakas un dzīvot veselīgāk, teikts tās aprakstā. Tajā pieejama "informācija un interesanti fakti, ieteikumi un atbalsts, iespēja uzzināt citu pieredzi vai dalīties savējā, un, galvenais, būt soli tuvāk brīvībai!"

Aplikācija "80 brīvdienas" tika prezentēta pērnā gada nogalē. Tā ir bez maksas bezmaksas un jau ieguvusi atsaucību Android lietotāju vidū, tādēļ tagad tā pielāgota arī iOS ierīcēm, informē SPKC. Šobrīd aplikāciju izmanto vairāk nekā 1200 lietotāji, un nule tā prezentēta arī starptautiskajā konferencē "Veselīgs dzīvesveids: uzturs un fiziskās aktivitātes bērniem un jauniešiem izglītības iestādēs", kas notika Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros.

Foto: Ekrānuzņēmums

Mobilā aplikācija "80 brīvdienas" pielāgojama lietotājam individuāli - gan smēķētājam, kurš ir nolēmis atbrīvoties no šī kaitīgā ieraduma, gan cilvēkam, kurš vienkārši vēlas uzlabot savu pašsajūtu un pavadīt 80 dienas veselīgāk.

Lejuplādējot aplikāciju, iespējams saņemt ne tikai ieteikumus veselīgākai ikdienai, bet arī:

  • ieteikumus brīvā laika pavadīšanai;
  • Veselības ABC;
  • iespēju aprēķināt, cik naudas cigaretēm smēķētājs iztērē dienā, mēnesī un gadā, atbilstoši dienā izsmēķēto cigarešu skaitam un ko par šo naudu viņš būtu varējis iegādāties;
  • atkarībā no smēķēšanas ilguma un biežuma, iespēja aprēķināt mūža ilgumu, kas iemainīts pret cigaretēm;
  • SOS ieteikumus gadījumā, ja ļoti gribās uzsmēķēt;
  • citu pieredzes aprakstus.
  • Aplikāciju "80 brīvdienas" veidojuši nozares eksperti un speciālisti, un tās satura izstrādē ņemta vērā Latvijas situācija. Lai gan aplikācijas tiešā mērķauditorija ir jaunieši, to aicināti lietot visi interesenti, jo tajā pieejamā informācija būs noderīga ikvienam, kurš vēlēsies dzīvot veselīgāk un atbrīvoties no kaitīgiem ieradumiem.

SPKC dati liecina, ka bērnu un pusaudžu smēķētāju īpatsvars Latvijā vēl joprojām ir viens no augstākajiem – 12% jauniešu smēķē katru dienu, no tiem 27% smēķēt uzsākuši pirms 10 gadu vecuma. Lielākā daļa no smēķējošajiem jauniešiem – 65% - smēķēšanu vēlas atmest. Tieši tāpēc Veselības ministrija un SPKC 2014.gada maijā uzsāka informatīvo kampaņu "Brīvs", kuras mērķis ir veidot izpratni par smēķēšanas kaitīgumu un popularizēt dzīvi bez tabakas bērnu un jauniešu vidū.

Aplikāciju bez maksas iespējams lejupielādēt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā vai Google Play un AppStore aplikāciju veikalā.

Aplikācijas autori ir Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs, un tā tapusi informatīvās kampaņas "Brīvs" ietvaros, kuras mērķis ir pievērst bērnus un jauniešus veselīgākam dzīvesveidam un mazināt tabakas lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!