Foto: Shutterstock

Mēli var uzskatīt kā logu uz cilvēka organismu, jo tā ļoti precīzi parāda, kāds ir veselības stāvoklis. Daudzas problēmas var noteikt tikai paskatoties uz mēli, jo katra tās daļa norāda uz konkrētu organisma daļu.

Mēles tievais gals norāda uz sirds un plaušu veselību, labā puse parāda žultspūšļa stāvokli, bet kreisā puse liecina par aknu darbību. Lai uzzinātu par kuņģa un liesas veselības stāvokli, jāaplūko mēles vidusdaļa, savukārt aizmugurējā daļa norāda uz nieru, zarnu, urīnpūšļa un dzemdes veselību.

Lai pārliecinātos, ka mēle ir vesela, aplūko, vai tā ir gluda, elastīga un mazliet mitra. Tai jābūt bālgani sārtā krāsā, pārklātai ar ļoti plānu, baltu plēvīti.

Grāmatas "Kā ēdīsi, tā dzīvosi" autore Dž. Makīta apkopojusi visbiežāk sastopamos mēles bojājumus, kas norāda uz veselības problēmām – rievas, līnijas, robojums, aplikums (biezi dzelteni vai balti plankumi), satūkums un apsārtums.


Rieva mēles vidusdaļā

Neliela rieva, kas sniedzas gandrīz līdz mēles galam, norāda uz gremošanas sistēmas traucējumiem. Tie rodas, ja cilvēks ietur neveselīgas maltītes un aizraujas ar pārāk lielām porcijām, pēc kurām sajūt enerģijas trūkumu un mundruma izsīkumu. Lai justos labāk un netrūktu enerģijas, ēšanā jāievēro mērenība.

Ieteikumi:
• Mācies pareizi kombinēt produktus, vienlaikus neēdot nesaderīgu pārtikas grupu produktus, piemēram, augļus vienmēr ēd atsevišķi, vismaz 30 minūtes pēc kārtīgas maltītes ieturēšanas un nekombinē olbaltumvielas un ogļhidrātus vienā ēdienreizē.
• Atceries katras maltītes laikā uzņemt gremošanu veicinošus fermentus – uztura bagātinātājus, kas palīdz organismam pārstrādāt pārtiku.
• Ēd zupas, sautējumus un blenderētus ēdienus, kā arī iekļauj savā ēdienkartē prosas biezputru.
• Nelieto uzturā gāzētus dzērienus un izvairies no šķidruma dzeršanas ēdienreižu laikā.

Foto: Shutterstock
Horizontālas plaisiņas un rievas
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!