Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiecoties uzlabot savu veselību un pašsajūtu, mēs nereti informācijas trūkuma dēļ sekojam arī gluži maldīgiem ieteikumiem un priekšstatiem, nemaz neesot informēti par to patieso efektivitāti. Šai sakarā piedāvājam neparastus, taču zinātniski pierādītus un mediķu apstiprinātus faktus par veselību un tās uzlabošanu, par ko aizdomāties aicina portāls health.com.

Labākam miegam pirms došanās gulēt iedzer kafiju

Japānā veiktā pētījumā, kurā tika meklēts iedarbīgākais veids, kā uzlabot diendusas efektivitāti, cilvēki pirms došanās 20 minūšu garā snaudā izdzēra vienu līdz divas tases kafijas. Tā rezultātā, veicot testu datorā, tika piefiksētas labākas koncentrēšanās spējas un domāšanas ātrums, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri devās tikai pasnaust.

Tā iemesls ir kofeīna iedarbošanās uzreiz pēc pamošanās no snaudas, smadzenēs notiekot ķīmiskiem procesiem, kas rosina enerģijas pieplūdumu un koncentrēšanās spēju uzlabošanos, organismā izstrādājoties arī adrenalīnam, skaidro mediķi.

Foto: Shutterstock

Lai zobi būtu veselīgāki, tīri tos retāk

Ja vēlies, lai zobi būtu veselīgāki, netīri tos uzreiz pēc maltītes. Īpaši, ja ēsti skābi produkti – citrusaugļi, tomāti, gāzēti dzērieni u.c. Tie kaitē zobu emaljai, taču, lai cik dīvaini arī tas nešķistu, ja zobus tīrīsi uzreiz pēc šo produktu baudīšanas, kaitējums būs vēl lielāks. Šai sakarā mediķi iesaka nogaidīt 30 minūtes pēc maltītes un zobus tīrīt tad, tā mazinot skābo produktu kaitīgo ietekmi uz zobu emalju.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies valkāt mazāku apģērba izmēru, pieņemies svarā

Protams, šai ziņā domāts svars, ko gūsti ar muskuļu masas pieaugumu, nevis lutinot sevi ar kūkām un neveselīgām uzkodām. Visticamāk, tu jau zini, ka tas pats daudzums tauku ir pielīdzināms trīs melonēm vietas aizņemšanas ziņā, savukārt muskuļu – vien trīs citroniem. Tā kā muskuļi ir krietni smagāki par taukiem, tavs svars var būt lielāks, taču ķermenis – krietni slaidāks, ja masu sastādīs muskuļi, nevis liekie tauciņi.

Foto: Shutterstock

Ja esi nogurusi, nemeklē mundrumu enerģijas dzērienā

Lai gan enerģijas dzērienos ir līdz piecām reizēm vairāk kofeīna nekā kafijas tasē, tie nesniedz cerēto efektu, mundruma vietā tev jūtot vien šī dzēriena radītās blaknes – nervozitāti, aizkaitinātību un sirdsklauves.

Tāpat enerģijas dzērienos ir liels taurīna daudzums – tā ir viela, kas stimulē centrālās nervu sistēmas darbību, kā arī aptuveni 50 grami cukura, kas pielīdzināmi 13 tējkarotēm. Un tas viss – vienā bundžiņā!

Šo iemeslu dēļ enerģijas dzērieni rada vien īslaicīgu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas izpaužas kā šķietams enerģijas pieplūdums, lai jau vēlāk tā mazinātos un tev rastos vēlme vien pasniegties pēc nākamā enerģijas dzēriena ar cerību mazināt miegainību un slābanumu.

Foto: Shutterstock

Lai atvēsinātos, dzer siltus dzērienus

Daudzās valstīs karstu dzērienu baudīšana atvēsināšanās nolūkos ir gluži ierasta prakse. Iedzerot, piemēram, siltu tēju karstā vasaras dienā, temperatūras normalizēšanas nolūkos tavs ķermenis sāks pastiprināti svīst, ātri vien iestājoties atvēsināšanās sajūtai. Savukārt, dzerot aukstus dzērienus, organisms aktīvi darbosies to uzsildīšanas procesos, karstuma sajūtai vien palielinoties.

Foto: Shutterstock

Pieraksti piezīmes ar roku, lai uzlabotu prāta darbību

Lai labāk atcerētos informāciju, pieraksti to ar roku, nevis ievadi datorā. Šādi tiks stimulēts tavs prāts un atmiņa, liecina pētījumi. Vienreiz apstrādātā informācija tiks vieglāk paturēta prātā, kā arī procesa laikā būsi guvusi papildu izpratni par aplūkoto tematu. Tāpat uz uzrakstīto arī raudzīsies, tā neapzināti paātrinot šīs informācijas iegaumēšanu.

Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu attiecības, mazāk laika pavadiet kopā

Nemitīgi pavadot laiku kopā, apmeklējot saviesīgus pasākumus, dodoties uz randiņiem un tiekoties pusdienu pārtraukumā, lai ieturētu kopīgu maltīti, jūs pamazām zaudēsiet kopā pavadītā laika kvalitāti, krītoties arī apmierinātības līmenim saistībā ar attiecībām, apgalvo psiholoģe Elizabete Lombardo, grāmatas "Better Than Perfect: 7 Strategies to Crush Your Inner Critic and Create a Life You Love" autore.

Lai nezaudētu savstarpējo dzirkstelīti, atrodiet savā ikdienā arī laiku, ko pavadīt vienatnē, nodarbojoties ar kādu vaļasprieku, vienkārši baudot atpūtu vai plānojot savu nākotni. Tā jūs sevi labāk iepazīsit un spēsit dot vairāk arī otram cilvēkam, iesaka psiholoģe.

Foto: Shutterstock

Lai atbrīvotos no mikrobiem, atsakies no antibakteriālajām ziepēm

Lai gan valda uzskats, ka antibakteriālās ziepes mums palīdz atbrīvoties no mikrobiem, patiesībā zinātnisku pierādījumu šim faktam nav. Taču, veicot populārāko ražotāju izplatīto antibakteriālo ziepju sastāva analīzi, secināts, ka tajās ir triklozāns – ķīmiska viela, kas kaitē mūsu organisma hormonālajam līmenim, turklāt ierosina baktēriju rezistenci, tā patiesībā pat palielinot to noturību un dzīvotspēju.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!