Foto: Shutterstock
Mirdzaritmija ir ļoti nopietna un smaga slimība, kuru jāārstē, cik vien ātri iespējams. Slimības pazīmes un ārstēšanās procesu atklāj pacients Juris, kā arī par to, kas tā ir un kā ārstēties, stāsta kardiologs Kaspars Kupics.

Savā pieredzē dalās mirdzaritmijas pacients Juris (58 gadi), kurš darbojas konsultāciju biznesā.

Pirms aptuveni 15 gadiem man tika konstatēts paaugstināts asinsspiediens, kā arī paaugstināts kopējais holesterīns. Lai arī sirds asinsvadu slimības ir skārušas ģimeni - mani vecāki ir cietuši no sirds asinsvadu slimībām, tomēr, tā kā agrāk nebija pieejama tik plaša informācija par sirds slimību profilaksi un ārstēšanu, tad varētu sacīt, mana saslimšana tika atklāta salīdzinoši vēlu.   

2002. gadā sāku sajust fiziskas sāpes - krūšu apvidū sāka spiest, tāpēc, pēc ģimenes ārsta nozīmējuma, vērsos pie kardiologa. Ārsts tālāk nosūtīja mani uz koronogrāfiju, pēc kuras tika veikta asinsvada paplašināšanas procedūra un ielikts pirmais stents. Pēc dažiem gadiem asinsvados tika ievietoti vēl 2 stenti. Savukārt visam pa vidu vēl ārsti konstatēja mirdzaritmiju, kuru pēc apzinīgas medikamentu lietošanas, izdevās novērst. 

Lai arī ne vienmēr stresa pilnajā ikdienā izdevies ievērot veselīgu dzīvesveidu, tomēr esmu devies uz regulārām veselības pārbaudēm gan pie ģimenes ārsta, gan kardiologa, kā arī esmu apzinīgi lietojis nozīmētos medikamentus. Tā šī gada sākumā, veicot regulāro pārbaudi, tika konstatēti pārsitieni un mirdzaritmija, kas saskaņā ar mediķu teikto, nav pārāk izteikta, tomēr, lai samazinātu insulta riskus, man ir nozīmēti trombus šķīdinošie medikamenti.

Saprotu, ka mirdzaritmija ir slimība, ar kuru nevar jokot un ir ārkārtīgi svarīgi ārstēties. Jo ātrāk to atklāt, jo labāk.

Esmu samierinājies ar to, ka man, kā sirds un asinsvadu slimību pacientam „ar stāžu”, ir visu mūžu jālieto virkne medikamentu, regulāri jāveic veselības pārbaudes, kā arī jāpiedomā pie dzīvesveida – cenšos ēst veselīgāk un mazināt ikdienas stresu.   

Par slimību stāsta Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs Kaspars Kupics.

Mirdzaritmija jeb priekškambaru fibrilācija ir ļoti smaga slimība. Šīs slimības pamatā ir ļoti ātras priekškambaru saraušanās, kurām seko ātras kambaru kontrakcijas. Priekškambari nereti saraujas pat vairākas reizes sekundē. Normāli sirds strādā apmēram 60 - 80 reizes minūtē. Priekškambaru un kambaru ātrā darbība pacientiem rada sūdzības, kas parasti ir kā sirdsklauves, nespēks un vājums.

Diemžēl mirdzaritmijas gadījumā daļai pacientu ir arī augsts trombu izveidošanās risks sirdī. Tas notiek tamdēļ, ka priekškambari ļoti ātri saraujas un asins tajos pārvietojas salīdzinoši lēnāk. Trombi var atstāt sirdi un nokļūt galvas smadzenēs, nosprostojot asins plūsmu un izraisot insultu, kurš parasti norit ļoti smagi. Jāatceras, ka insults ir viena no nozīmīgākajām mirdzaritmijas komplikācijām.

Svarīgi ir atpazīt mirdzaritmiju un novērst ar to saistīto insultu rašanos. Kā to var izdarīt? Parasti, lai neveidotos minētie trombi, nepieciešams lietot spēcīgas asins šķidrinošas zāles. Visbiežāk pieminot asins šķidrinošos medikamentus, pacients zina un piemin sirds aspirīnu. Jāuzsver, ka aspirīns neder, lai novērstu trombu veidošanos sirdī mirdzaritmijas gadījumā. Piemēroti medikamenti ir varfarīns vai jaunie antikoagulanti, par kuriem vairāk var uzzināt pie kardiologa vai ģimenes ārsta. 

Lielākajai daļai pacientu, ārstējot mirdzaritmiju, vairāk interesē, lai nebūtu pārsitieni un sirdsklauves, kā arī citi ar pašu aritmiju saistīti simptomi. 
Lēkmju profilaksei var lietot dažādus speciālus aritmiskus medikamentus, bet nevajag aizmirst arī par pareizu uzturu un dzīvesveidu, kā arī blakusslimību, īpaši paaugstināta asinsspiediena, ārstēšanu.

Ja aritmiju vairs nevar novērst, regulāri lietojot specializētus medikamentus, tad ir jāveic specifiska sirds operācija, ar kuru var mēģināt samazināt mirdzaritmijas lēkmju biežumu. Šo operāciju sauc par radiofrekvences katetera ablāciju un to veic kardiologi - aritmologi Paula Stradiņa Klīniskajā Universitātes slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!