Foto: Shutterstock

Pētījumi rāda, ka rozmarīnā esošās ēteriskās eļļas var uzlabot atmiņu pat par 75 %. Tās palīdz uzlabot gan atmiņu, gan uztveri. Interesanti, ka to zinājis teikt jau Šekspīrs.

Vairākos pētījumos un eksperimentos pierādīts, ka rozmarīnā esošās ēteriskās eļļas būtiski palielina iespēju nākotnē atcerēties lietas, kas varētu tikt aizmirstas, piemēram, jubilejas, dziesmu vārdus vai vēl ko citu. Pētījumi parādījuši, ka atmiņa rozmarīna cienītājiem uzlabojusies par 60 – 75 procentiem salīdzinājumā ar tiem, kas šo augu neizmanto, raksta dailymail.co.uk. Savukārt cits pētījums parādījis, ka rozmarīns uzlabo arī uztveri un ilgtermiņa atmiņu.

Rozmarīns jau vairākus simtus gadus saistīts ar atmiņas uzlabošanu pateicoties slavenajam Šekspīra darbam "Hamlets", kur Ofēlija saka: "Lūk, rozmarīns par piemiņu: Lūdz, mīli, atceries!" Tomēr tikai nesen arī zinātniski pierādīta šī auga labvēlīgā ietekme.

Vienu no uzskatāmākajiem pētījumiem, kurā analizēta rozmarīna ēterisko eļļu iedarbība, veikusi pētnieku komanda Ziemeļkarolīnas Universitātē Ņūkāslā. Zinātnieki eksperimentēja un laboratoriski testēja rozmarīnā esošās ēteriskās eļļas, un viņu vadītājs Marks Moss vēlāk British Psychology Society konferencē prezentēja rezultātus, kas apstiprinājuši, ka aromātu iedarbība uz atmiņas uzlabošanos var tikt uzskatīta par zinātniski apstiprinātu, raksta The Daly Mail. "Koncentrējām savus pētījumus uz operatīvo atmiņu, kas iekļauj arī spēju atcerēties pasākumus, kas notiks nākotnē, un neaizmirst izdarīt lietas, kas jādara noteiktā laikā. Viss minētais ir ļoti nepieciešams, lai cilvēks spētu iekļauties ikdienas dzīvē, piemēram, atceroties nosūtīt apsveikuma kartīti draugam gaidāmajā dzimšanas dienā vai iedzerot zāles noteiktajā laikā," uzsvēris Moss.

Rozmarīna eļļa tikusi izsmidzināta testēšanas telpā piecas minūtes pirms tajā ienāca cilvēki. Šajā pētījumā piedalījušies 66 cilvēki, un tie pēc nejaušās izvēles principa iegājuši telpā, kur smaržoja pēc rozmarīna, vai tādā, kur nebija īpašas smaržas. Katrā telpā dalībnieki izpildīja atmiņas testus.

Brīvprātīgie, pieaugušie ar normālu veselības stāvokli, atbildējuši arī uz jautājumiem par savu noskaņojumu. Tāpat tikušas analizētas viņu asinsanalīzes, lai saprastu, vai tajās ir 1,8- cineola izmaiņas, kas saistītas ar rozmarīna aromātu. Ticis atklāts, ka cilvēka organismā rozmarīna eļļa izraisa bioķīmiskas reakcijas, kas uzlabo atmiņu. Tie, kas bija atradušies telpā ar rozmarīna eļļu, atmiņas testos uzrādīja pat par 75 % labākus rezultātus, turklāt izpildījuši uzdoto ātrāk nekā tie dalībnieki, kas nesajuta rozmarīna smaržu, no kā secināts, ka rozmarīns uzlabo smadzeņu darbību. 

Tālākie pētījumi tikšot vērsti uz to, lai izprastu, vai šāda smaržu terapija var palīdzēt arī vecākiem ļaudīm uzlabot atmiņu.

Jāpiebilst, ka tautas medicīnā daudzās valstīs rozmarīns tiek lietots arī kā sāpes remdējošs līdzeklis, pret migrēnām, kā arī pret gremošanas traucējumiem.

Kartupeļu un rozmarīna tornīši

Svētku reizei kēksiņu formiņās var izcept glītos un gardos kartupeļu, rozmarīna tornīšus. Tie iepriecinās ikvienu ēdāju un to garša neliks vilties nevienam. Ar doto produktu daudzumu iznāks 12 kartupeļu tornīši. Neatsverams palīgs tornīšu cepšanā būs kēksiņu panna, līdz ar to būtu jāizvēlas tādi kartupeļi, kuru šķēles piemērotas kēksiņu formai.

Lasīt vairāk

Kļūdas, ko pieļaujam garšaugu audzēšanā telpās

Foto: Shutterstock
Garšaugi
uz palodzes vai virtuves galda nu jau aug bez īpašas piepūles, tomēr nelielie garšaugu stādi var iznīkt un pāragri noslēgt vitamīnu ražu, ja par tiem nepienācīgi rūpēsimies. Portālā
housebeautiful.com
apkopotas biežāk pieļautās kļūdas garšaugu audzēšanai telpās, un tās būtu vērts uzklausīt katram svaigo vitamīnu audzētājam.

Lasīt vairāk

Kādam jābūt ideālam pieliekamā un garšvielu plauktiņa saturam?

Foto: Shutterstock
Tev patīk gatavot un vēlies nopietnāk pieķerties šai garšīgajai nodarbei? Uzzini, kādiem produktiem un garšvielām pēc
honestcooking.com
speciālistu domām, ir jābūt pieliekamajā un garšvielu plauktiņā, lai virtuves darbi ietu no rokas arvien raitāk.

Piecas garšvielas, kas jebkuru maltīti padarīs veselīgāku

Foto: Shutterstock
Bieži vien naža gals paprikas vai šķipsna timiāna ir īsts brīnumlīdzeklis, kas konkrētajam ēdienam piešķir tieši tam raksturīgo garšas niansi. Un, kaut zināms, ka garšvielas un garšaugi var būt arī vitamīnu un antioksidantu avots, daži no tiem slēpj sevī īpašu spēku. Uzzini, kam pēc
oprah.com
speciālistu domām vienmēr ir jābūt tava garšvielu plauktiņa krājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!