Foto: Shutterstock
Vai esi kādreiz aizmirsis nomazgāt rokas? Droši vien, tā gadījies ikvienam, tomēr šāda aizmāršība var kaitēt veselībai un, retākos gadījumos, pat dzīvībai.

Nesen Lielbritānijā veikts pētījums, kurā tika pārbaudīta 400 cilvēku roku tīrība, atklāja, ka 82 % rokas bija klātas baktērijām. Turklāt tas notika par spīti tam, ka 95% pētījuma dalībnieku uzsvēra, ka rokas mazgā regulāri, raksta naturalhealthmag.com.au.

Pētnieki pieļauj, ka rokas netika mazgātas pienācīgi, vien noskalotas. Lai panāktu optimālu roku tīrību, viņi iesaka vienmēr pēc uzturēšanās ārā, tualetes apmeklējuma, šķaudīšanas vai iepirkšanās rokas kārtīgi nomazgāt ar ziepēm. Īpaši svarīgi atcerēties par roku mazgāšanu pirms ēšanas, jo uz rokām var būt daudz un dažādas baktērijas, kas izraisa smagas saslimšanas. Rokas jāmazgā pēc iespējas biežāk.

Netīras rokas var veicināt slimību izraisītāju nokļūšanu ne tikai zarnu traktā, bet arī acīs, degunā, ausīs, brūcēs (saskrāpējumos un iegriezumos) un dzimumorgānos. Līdz ar to netīras rokas var izplatīt arī elpceļu slimības, strutainas infekcijas un citas lipīgas slimības. Rokas vislabāk mazgāt zem tekoša ūdens, bet, ja tas nav iespējams, roku mazgāšanai izmantojiet mitrās salvetes un roku dezinfekcijas želejas, iesaka Slimību profilakses un kontroles centrs.

Tā kā sācies skolēnu brīvlaiks un dadzi dosies spēlēties ārā, tad īpaši par higiēnu un roku veselību jāatgādina bērniem. Bērnu slimnīcas Infekciju kontroles dienesta vadītāja pediatre Dace Kūriņa atklāj, ka "ir pierādīts, ka ieradums pietiekami bieži un pareizi mazgāt rokas varētu izglābt vairāk dzīvību nekā viena atsevišķa vakcīna vai medicīniska iejaukšanās. Roku mazgāšana nav tikai veselības aprūpes darbinieku profesionāls pienākums. Būtiski, lai katrs cilvēks to uzskatītu par svarīgu lietu, ko paveikt paša veselības labā".

Foto: Shutterstock

Kad jāmazgā rokas:

  • pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas,
  • pirms brūces pārsiešanas vai slimnieka/ zīdaiņa aprūpes,
  • pirms kontaktlēcu ielikšanas/ izņemšanas,
  • pēc atgriešanās mājās no rotaļām pagalmā, sabiedriskā transporta lietošanas, veikalu u.c. sabiedrisku vietu apmeklēšanas,
  • pēc tualetes apmeklējuma,
  • pēc autiņbikšu mainīšanas,
  • pēc deguna šņaukšanas, klepošanas, šķaudīšanas,
  • pēc atkritumu iznešanas,
  • pēc saskares ar jēlu gaļu vai zivīm,
  • pēc slimnieka aprūpes.

Kā pareizi mazgāt rokas?

Mazgā rokas ar siltu, tekošu ūdeni un ziepēm, rūpīgi ziepē visas plaukstu virsmas, pirkstus, to starpas, arī plaukstas locītavas un nagus, pēc mazgāšanas rokas rūpīgi nosusini, vislabāk ar vienreiz lietojamu papīra salveti, lai rokas nekļūtu pārlieku sausas, lieto rokas kopjošu krēmu pēc katras mazgāšanas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!