Foto: Shutterstock

Jāņi aiz muguras, un, atgriežoties darbā, daudzi pēc garajām brīvdienām, līgodziesmu dziedāšanas un lietus gāzēm sūdzas par sāpošu kaklu. Diemžēl, viņus grūti sadzirdēt, jo arī balss ir pazudusi kaut kur pie ugunskura. Lūk, noderīgi padomi, kā ātri atgūt veselību.

Parasti sāpošs kakls ir ziemas kaite, vismaz tā lielākoties domājam, tomēr pētījumi rāda, ka vairāk nekā 80 % cilvēku arī pavasara un vasaras mēnešos cieš no iesnām un sāpoša kakla. Tie, kas to pieredzējuši, atzīs, ka saaukstēšanās vasarā ir īpaši nepatīkama un mokoša.
Parasti iekaisuma vieta ir rīkle, kas atrodas kaklā, mutes lejasdaļā līdz pat augšējiem elpceļiem. Tas ir ne vien gaisa un pārtikas ceļa organismā sākums, bet arī sistēma, kas aizkavē visus vīrusus, baktērijas un citus traucēkļus, kas pa ceļam var būt "savākti". 

Parasti kakla infekcijas izraisa vīrusi. Iekaisumam par iemeslu var būt apsaldēšanās vai slimība, kas izplatījusies pa visu ķermeni, sāpēm var pievienoties arī temperatūra un kaulu laušana. 

Parastās iekaisušas rīkles pazīmes ir sāpes kaklā un smagākos gadījumos arī grūtības norīt ēdienu. 

Kā ārstēt iekaisušu kaklu?

Labākais veids, kā cīnīties ar šo problēmu, ir, uzreiz pēc sāpju pamanīšanas, skalot kaklu ik pēc stundas vai divām, tādējādi no mutes un rīkles dobuma tiek izskaloti slimības izraisītāji. Tomēr jāatceras, ka pārspīlēt nedrīkst, un jau tā iekaisušo gļotādu pārlieku kairināt nebūtu vēlams.

Atceries! Šķidrumiem, ar ko skalo rīkli, nevajadzētu būt pārlieku stipriem vai karstiem. 

Kakla skalošanai var izmantot uzlējumus, kas satur tādas dezinficējošas sastāvdaļas. Labi noderēs pašlaik pļavās ziedošie mārsili vai pelašķi, ko pārlej ar karstu ūdeni un pēc tam atdzesē, salvijas vai kliņģerīšu uzlējums arī var līdzēt. Vēlams, lai šķidrums būtu remdens.

Klasisks līdzeklis no vecmāmiņu krājumiem ir skalošana ar sālsūdeni. Remdenā ūdenī (pusglāzē) izšķīdina pustējkaroti sāls, un ar šķīdumu pāris minūtes skalo rīkli. Ar šo šķīdumu jābūt uzmanīgiem, ja rīkle ir ļoti iekaisusi, jo var to vēl vairāk traumēt, bet tas līdzēs, ja kaklā jau parādījušās strutas.

Efektīvs līdzeklis ir arī kurkumas pulveris, kas atrodams veikalu garšvielu plauktos. Tā ir kā dabīga antibiotika, kas palīdz sadzīt arī pušumiem. Kakla skalošanai uz glāzē ūdens jāizšķīdina tējkarote sāls un tējkarote kurkumas pulvera.

Pieaugušie kakla skalošanai, iespējams, var izmantot arī tādu tautā lietotu metodi, kā skalošanu ar viskiju (vai citu stipro alkoholu), kas tāpat pildīs dezinfekcijas funkciju, tomēr tad skalošanai jābūt retākai – ik pēc trīs līdz četrām stundām, lai netraumētu kakla gļotādu. Tomēr, ja iekaisusi rīkle, alkoholu dzert nav ieteicams, tas tikai novājinās organisma pretošanās spējas.

Svarīgi! Ja sāp kakls, svarīgi arī daudz dzert, lai organisms spētu tikt galā ar iekaisumu. Tāpat, ja iespējams, mēģini no augu uzlējumiem, piemēram, ar karstu ūdeni aplietiem priežu vai egļu jaunajiem dzinumiem, pagatavot inhalācijas un ieelpot to tvaikus – tas palīdzēs arī tad, ja sāpošam kaklam "piebiedrojušās" iesnas.

Protams, arī aptiekas piedāvā plašu sūkājamo dražeju un izsmidzināmo līdzekļu klāstu, kas kaklu var glābt no vasaras pārmērību sekām.

Ja kaklā "iemitinājusies" bakteriāla infekcija un tā nepāriet ilgāk kā nedēļu, jādodas pie ārsta, jo var gadīties, ka jāsāk lietot antibiotikas. 

Jāpiebilst, ka labs dakteris ir arī miegs, un, ja esi saaukstējies, svarīgi kārtīgi izgulēties. 

Kā izvairīties no sāpoša kakla?

Pašlaik ir īstais laiks, lai krātu un stiprinātu imunitāti – saēdies pēc iespējas vairāk vitamīnu un baudi saules gaismu, lai nākamajā rudenī sāpošs kakls tik ātri nemocītu. 

Tāpat svarīgi atmest smēķēšanu, jo tā padara rīkli jūtīgāku un vieglāk ievainojamu. Arī liels gaisa piesārņojums un putekļi var būt par iemeslu sāpošam kaklam. 

Protams, jāuzmanās no kondicioniera, īpaši ja ārā ir ļoti karsts, jo organismam ir grūti pierast pie straujajām temperatūras pārmaiņām. 

Centies vairāk elpot caur degunu, jo tas ir ideāls filtrs, kas aizkavē baktērijas un putekļus, turklāt sasilda ieelpoto gaisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!