Foto: Shutterstock
Lai arī līdz šim nav izdevies pilnībā pierādīt un noskaidrot to, vai mobilie telefoni tiešām var ietekmēt veselību, tas, iespējams, skaidrojams ar to, ka tie ir salīdzinoši nesena parādība. Telefonu lietošanas sekas, iespējams, varēs manīt vien pēc kāda laika, tāpēc jau tagad cilvēki ir aicināti rūpēties par savu veselību un mobilajiem telefoniem veltīt mazāk laika.

Mobilā telefona starojums

Domājot tālākā perspektīvā, tiek pieprasīti kvalitatīvi pētījumi, kas ļautu izvērtēt to, vai un kā mobilo telefonu lietošana ikdienā var ietekmēt veselību. 

Līdz šim zinātniskie pētījumi neapstiprina to, ka mobilo telefonu lietošana varētu palielināt risku saslimt ar vēzi. Tomēr nav arī pietiekoši daudz informācijas, lai pilnībā izslēgtu šo pieņēmumu. Zinātnieku rīcībā esošie dati pagaidām parāda, ka mobilo telefonu radītais starojums ir pārāk vājš, lai bojātu DNS un tieši izraisītu vēzi.

Kādā pētījumā, kurā piedalījās seši tūkstoši cilvēku no 13 valstīm, lai noskaidrotu, vai mobilā telefona bieža lietošana varētu izraisīt dažus noteiktus smadzeņu audzējus, galvenokārt netika atrasta saikne starp mobilajiem telefoniem un audzējiem. Tomēr šie pētījumi netika veikti pietiekami kvalitatīvi, lai arī pieradītu pretējo. Problēma pētījuma veikšanā bija tas, ka cilvēki tika lūgti atcerēties savus mobilā telefona lietošanas paradumus. Precīzāk būtu, ja cilvēki konkrēti dienas laikā tos atzīmētu pierakstot.

Šobrīd ir novērots, ka mobilo telefonu izstarotie radio viļņi var paaugstināt ķermeņa temperatūru, jo tie uzsūcas ķermeņa audos. 

Radioviļņu ietekme uz veselību tiek noskaidrota, izmantojot īpatnējo absorbcijas intensitāti. Jo augstāka īpatnējās absorbcijas intensitāte, jo lielāks ir ķermeņa temperatūras pieaugums. Tomēr ne visiem mobilajiem telefoniem īpatnējās absorbcijas intensitāte ir vienāda. Cilvēki tiek aicināti izvēlēties telefonus ar zemāku intensitāti, savukārt to var uzzināt pie mobilā tālruņa ražotāja vai tirgotāja. 

Satiksmes negadījumi

Mūsdienās cilvēki vairs nevar iedomāties savu dzīvi bez mobilā telefona un tā piedāvāto plašo iespēju loku. Tomēr arvien vairāk to lietošana kļūst jau par atkarību. Mobilie telefoni tiek lietoti arī reizēs, kad tas var izrādīties dzīvībai bīstami, piemēram, braucot pie transportlīdzekļa stūres. Šāds ieradums par četrām reizēm palielina iespēju iekļūt satiksmes negadījumā.

Latvijā, balstoties uz statistikas rādītājiem, pirms dažiem gadiem tika aizliegts pie stūres runāt pa telefonu, ja vien nav brīvroku sistēmas.

Ieteikumi mobilo telefonu lietošanai, sargājot savu veselību

Lai arī šobrīd nav konkrētu pētījumu rezultātu, kas apstiprinātu šo ierīču ietekmi uz veselību, tomēr ir jāievēro daži piesardzības pasākumi, jo nav arī noskaidros par to ietekmi ilgākā laika periodā:

  • Veic īsus zvanus, neaizraujies ar garām telefonsarunām.
  • Kad mobilo ierīci nelieto, turi pēc iespējas tālāk no sava ķermeņa.
  • Izmanto brīvroku iespēju, lai, runājot, telefons atrastos pēc iespējas tālāk.
  • Bērni būtu jāpasargā no saskarsmes ar šīm ierīcēm, jo viņu organisms un nervu sistēma vēl tikai aug un attīstās. 
  • Neizmanto mobilo telefonu vadot transportlīdzekli. Tas var novērst tavu uzmanību, apdraudot ne vien sevi, bet arī citus satiksmes dalībniekus.
  • Kardiologi iesaka mobilo telefonu nenēsāt krūšu kabatā tajā pusē, kur ir stimulators, lai netraucētu tā ritmam.
  • Sarunām pa telefonu izvēlies ērtu pozu, kas netraumēs mugurkaulu un sprandu. Fizioterapeiti bieži saskaras ar kakla un sprandas skriemeļu problēmām cilvēkiem, kam ir paradums runāt pa telefonu, piespiežot to ar ausi pie pleca, lai rokas būtu brīvas. Īpaši raksturīgi tas ir dažādu administratīvu darbu darītājiem un aizņemtiem biznesmeņiem, kuri jau tāpat bieži grēko ar mazkustīgu dzīvesveidu un nepareizu sēdēšanu, kas atstāj bēdīgas sekas uz mugurkaulu un sprandu.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem: nhs.uk, cancerresearchuk.org, who.int

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!