Foto: Shutterstock
Gurķi ir ne vien mazkaloriju produkts, bet arī bagāti ar vērtīgām uzturvielām. Tie palīdz uzlabot ādas, sirds, kaulu veselību,un pat cīņā ar vēzi. Gurķis tiek izmantots gan kulinārijā, gan arī skaistumkopšanā.

Ieguvumi veselībai

Rehidratē organismu

Gurķi satur 95% ūdens, tāpēc tas ir lielisks produkts, kas var palīdzēt uzņemt šķidrumu, ne tikai dzerot ūdeni. 

Gurķi var arī palīdzēt izvadīt no organisma nevēlamās vielas, piemēram, toksīnus un samazināt ādas kairinājumu. 

Palīdz cīņā ar vēzi 

Gurķu sastāvā esošais kukurbitacīns ir ķīmiska viela, kas, kā pierādījuši zinātnieki, var palīdzēt cīņā ar vēža šūnu vairošanos un to izdzīvošanu.

Arī citas gurķu sastāvā esošās vielas, piemēram, lignāns, var palīdzēt samazināt saslimšanu un dažādu vēža veidu attīstību – krūts, olnīcu, dzemdes, prostatas vēzi. 

Matu un ādas veselībai

Gurķiem piemīt nomierinoša un atvēsinoša iedarbība. Tie var samazināt pietūkumu, kairinājumu, arī iekaisumu, izmantojot to ārīgi. 

Gurķu sastāvā esošais silīcijs un sērs stimulē matu augšanu.

Kaulu veselībai

Balstoties uz Mērilendas Universitātes medicīnas centra  rīcībā esošajiem datiem, gurķu sastāvā esošais K vitamīns ir svarīgs kaulu veselībai. Vienā gurķī ir vidēji 19% no dienā ieteicamās K vitamīna dienas devas. Tas var stiprināt kaulus, organismā mijiedarbojoties ar D vitamīnu,  palielināt kaulu blīvumu.

Satur antioksidantus

Gurķu sastāvā ir vairāki antioksidanti, ieskaitot C vitamīnu, beta karotīnu, mangānu.
C vitamīns palīdz stiprināt imūnsistēmu, savukārt beta karotīns ir svarīgs veselām acīm un labai redzei. 

Sirds veselībai

Gurķu sastāvā esošais kālijs palīdz saglabāt labu sirds veselību, regulējot asinsspiedienu.
Arī sterīni, kas atrodami gurķos, ir labvēlīgi sirds veselībai, palīdzot samazināt holesterīna līmeni. 

Svaigai elpai

Nogriežot šķēlīti gurķa un ar mēli piespiežot to pie mutes augšas, un paturot neilgu laiciņu, var atbrīvoties no sliktas elpas. Gurķis nogalinās baktērijas mutē, kas izraisījušas nepatīkamo aromātu. 

Lai izvairītos no paģirām

Dažu gurķa šķēlīšu apēšana pirms gulēšanas palīdzēs nākamajā dienā izvairīties no paģirām, ja lietots alkohols. 

To sastāvā ir B vitamīns un citas būtiskas uzturvielas, kas var samazināt paģiras.

Gurķus ikdienā var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Iekšķīgi lietojot, tos var pievienot ne vien salātiem, bet arī pa kādai šķēlītei savai ūdens glāzei, atsvaidzinot tā garšu.

Vairāk par ieguvumiem, ko sniedz gurķu dzēriens, un ieteikumus tā pagatavošanai lasi: "Atsvaidzinošs, uzmundrinošs un vitamīniem bagāts gurķu dzēriens."

Raksta veidošanā izmantota informācija no portāliem: naturalnews.com un livescience.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!