Foto: AP/Scanpix
Dzirdot sīku, kaitinošu sīkšanu, uzreiz zini, kas tas ir – protams, odi. Tā ir neatņemama vasaras sastāvdaļa, bez kuras varētu gluži labi iztikt. Tomēr interesanti, ka tas, kā organisms reaģē uz mazo nekrietneļu "kodumiem", var visai daudz pateikt par mūsu veselību un imunitāti.

Pirmkārt, jāsaprot, ka ne visi odi tīko pēc tavām asinīm. To dara tikai mātītes. Kad tās iedzeļ un sak sūkt asinis, oda siekalas nonāk mūsu asinsritē, nodrošinot to, lai asins nesarec, kamēr "odiene" dzer, raksta prevention.com. Tieši proteīni, kas ir oda siekalās, rada nepatīkamo niezi un uztūkumu, nevis pats kodiens. Tomēr ne visi cilvēki uz to reaģē vienādi.

Lūk, ko specifiskās reakcijas, vēsta par tavu veselību.

Viss kārtībā

Reakcija: Nav

Kā izskatās koduma vieta? Pilnīgi tāpat kā jebkura cita vieta

Ko tas nozīmē? Tas, ka organisms nereaģē uz oda kodumu, var nozīmēt, ka esi viens no retajiem, kam nav alerģijas pret šo vielu, prevention.com skaidro Endrjū Mērfijs, Amerikas Alerģiju, astmas un imunoloģijas akadēmijas pētnieks. Tāpat tas varot nozīmēt, ka tavs organisms ir izveidojis imunitāti pret šiem kodumiem. "Ja cilvēka organismam bijusi bieža saskarsme ar odu alergēniem, imūnsistēma var pārstāt uz to reaģēt kā uz problēmu, un tāpēc reakcijas nav," skaidro Mērfijs.

Tipiska reakcija

Reakcija: Nelieli, sarkani punkti

Kā tas izpaužas? Apaļi, bālgani punkti, pumpiņas, bieži ar labi redzamu sarkanu koduma vietu vidū. Kļūst sarkani, bet pēc dienas vai divām izzūd.

Ko tas nozīmē? Šī ir ierastākā reakcija uz odu kodumiem. "Tā ir neliela alerģiska reakcija uz proteīniem oda siekalās.

Kaitinošā nieze un pleķi

Reakcija: Uztūkuši, palieli plankumi

Kā tas izpaužas? Viegls uztūkums, gludi laukumi, kas parasti ir sarkanāki par apkārtējo ādu un niez.

Ko tas nozīmē? Daži cilvēki ir jūtīgāki pret insektu kodumiem un proteīnu to siekalās nekā citi. Šī jūtība izraisa reakciju, kas izpaužas kā nepatīkamais uztūkums, parasti palielas pumpas. Tomēr pētījumi un pieredze rāda, ka koduma vietas uztūkums un nieze ir arī proporcionāla oda barošanās ilgumam – jo ilgāk ods sūc asinis, jo vairāk tā siekalu nonāk asinsritē un alerģiskās reakcijas iespējamība un izpausmes palielinās. Organisma reakcijas smagums esot arī arī ģenētiski noteikts, piemēram, gaiša un jūtīga āda jau visai droši nozīmē, ka odi varēs nodarīt lielu skādi.

Smaga alerģija

Reakcija: Nātrene un drudzis

Kā tas izpaužas? Sakosto vietu klāj uztūkuši izsitumi, apkārtējā ada piepampst, apsarkst, ir nieze un sāpes, ko var pavadīt arī drudzis

Ko tas nozīmē? Tā ir stipra alerģiska reakcija uz kodumu. Tā var radīt tūsku, niezi, vai pat drudzi, un iespējams, ka sakostā vieta ir tik jūtīga, ka tai ir grūti pieskarties. Reizēm koduma vietās var veidoties ūdeņainas tulznas. Šīs izpausmes var liecināt par imunitātes problēmām, īpaši bērniem, kas šādi reaģē uz oda kodumu, vajadzētu doties vizītē pie ārsta, uzsver Mērfijs. Tāpat šādas izpausmes pret odu kodumiem var būt, piemēram, ceļotājiem, kas ierodas citā zemē un pirmo reizi sastopas ar jauna tipa odiem vai dunduriem.

Bīstami dzīvībai

Reakcija: Anafilakse jeb anafilaktiskais šoks

Kā tas izpaužas? Nātrene, lūpu un mēles pietūkums, apgrūtināta elpošana, sēkšana, klepus

Ko tas nozīmē? Protams, šādas izpausmes pēc insektu kodumiem ir retas, bet tās ir ļoti bīstamas. Anafilakse ir nopietna alerģiska reakcija ar ātru attīstīšanos un letālu iznākumu, ja netiek saņemta ātra medicīniskā palīdzība. Pacientiem, kam pēc odu vai dunduru koduma iestājas anafilaktiskais šoks, alerģiskajai reakcijai ir tipiski simptomi ir nātrene, pietūkušas lūpas un mēle, problēmas ar elpošanu un runu, klepus. Dažos gadījumos tam seko pat nāve. Vienīgais risinājums ir laicīga medicīniskā palīdzība un epinefrīna injekcija, iespējams, nepieciešams arī detoksikācijas kurss.

Izmantota informācija no Kate Bayless "What Your Reaction To Mosquito Bites Says About You".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!