Foto: Publicitātes attēli

Jūlija beigās apstiprinātas jaunas ādas vēža un melanomas klīniskās vadlīnijas, kurās melanomas ārstēšanā ieteikta viroterapija – metode, kurā tiek izmantots īpašs vīruss, kurš spēj atrast un iznīcināt ļaundabīga audzēja šūnas, paverot jaunas cerības melanomas pacientiem. Šobrīd pasaulē ir reģistrēts tikai viens viroterapijas medikaments – Latvijā izstrādātais Rigvir, vēsta Starptautiskā Viroterapijas centra Medicīnas direktors Kaspars Losāns.

Izstrādāto klīnisko vadlīniju mērķis ir veicināt izpratni un zināšanas par ādas ļaundabīgo audzēju – ādas bazaliomas, ādas plakanšūnu vēža un ādas melanomas profilaksi, diagnosticēšanu, klasificēšanu, ārstēšanu un dinamisko novērošanu. Ādas vēža un melanomas klīniskās vadlīnijas sniedz pierādījumos balstītu informāciju un ieteikumus, skaidro Losāns.

Viroterapijas būtiskais ieguvums melanomas pacientiem ir pierādīts autoritatīvā medicīnas izdevuma "Melanoma Research" publicētajā pētījumā. Tā rezultāti parādīja, ka pacientiem, kuri saņēma viroterapiju ar Rigvir, bija četras līdz sešas reizes lielākā iespēja izdzīvot, nekā tiem, kuri, sekojot līdzšinējām melanomas ārstēšanas vadlīnijām, nesaņēma nekādu terapiju.

Ādas ļaundabīgie audzēji, ieskaitot ādas melanomu, ir visbiežāk sastopamie ļaundabīgie audzēji Latvijā un pēdējās dekādēs vērojams no jauna saslimušo skaita pieaugums. Tā kā šie veidojumi pieskaitāmi vizuālo lokalizāciju audzējiem, tad būtiska ir jebkura ārsta modrība, zināšanas un izpratne par ādas audzēju izpausmēm un pacientu sūdzībām. 

Tāpat iedzīvotāji tiek mudināti paši regulāri apskatīt savu ādu un, pamanot aizdomīgus veidojumus, doties pie ārsta.

2013. gadā ādas ļaundabīgie audzēji no jauna reģistrēto gadījumu struktūrā ieņēma pirmo vietu ar pavisam 203 melanomas gadījumiem un 1497 citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem. Kopumā 2013. gada beigās Latvijā atradās uzskaitē pavisam 1967 pacienti ar melanomu un 6644 pacienti ar citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!