Foto: Shutterstock
Laiks pašlaik ir ideāls vasaras prieku baudīšanai, un ceļā uz Jūrmalu saules tīkotāji pat veido sastrēgumus. Tomēr ne viens vien pēc garas un laimīgas dienas pavadīšanas pie jūras sūrojas par sāpošām acīm. Vai tiešām saulīte tās apdedzinājusi?

Konsultē OCCO klīnikas galvenais ārsts un acu ķirurgs Fēlikss Lūkins

Ārsts skaidro, ka pēc būtības apdedzināt acis sauļojoties nav iespējams, teorētiski gan varot apdedzināt acs dziļākos slāņus – tīkleni – ilgstoši lūkojoties saulē. "Tādēļ, vērojot Saules un Mēness aptumsumus, iesaka skatīties caur stikliņu," skaidro Lūkins. Mūsu platuma grādos, tikai sauļojoties, šādām problēmām nevajadzētu rasties, bet saule un vējš varot padarīt acis sausas. Īpaši šāda problēma esot aktuāla Āfrikā, bet, tā kā Latvijā klimats nav tik sauss, tad pēc vienas dienas pludmalē acu problēmām vajadzētu ātri pāriet vai nerasties vispār.

"Pētījumi rāda, ka Āfrikā cilvēki jaunākos gados saslimst ar kataraktu, kam par iemeslu varētu būt sausais klimats. Saulainā laikā ieteicams lietot saulesbrilles ar ultravioleto staru filtru, kas šādu saslimšanu varētu aizkavēt, tomēr arī to nozīme varētu būt pārspīlēta un ir vairāk nozares mārketings. 20. gadsimta 70. un 80. gados saulesbrilles tikpat kā nelietoja, un netika novērota masveida saslimšana ar kataraktu agrā vecumā," stāsta ārsts.

Protams, mūsdienās esot vairāk pētījumu par UV staru iedarbību, un tie tiešām acīm var būt kaitīgi, bet, ņemot vērā to, cik reti Latvijā spīd saule, tas lielu iespaidu tomēr neatstās.

Izvēloties saulesbrilles, gan būtu svarīgi, lai tām būtu UV filtrs, bet tādi esot gan dārgām zīmolu brillēm, gan lētām saulesbrillēm, skaidro Lūkins. To, vai brillēm tiešām ir UV filtrs, var pārbaudīt optikā.

Ja acis pēc dienas pludmalē tomēr sūrst, vislabāk atgulties un uzlikt tām vēsu kompresi. Palīdzēt var arī kādi no aptiekās nopērkamajiem pilieniem, iesaka speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!