Foto: Shutterstock
Pētnieki Ķīnā septiņu gadu laikā veikuši plašu pētījumu, kurā konstatēts, ka tie ļaudis, kas regulāri ēda pikantus ēdienus dzīvoja ilgāk, nekā maigu ēdienu cienītāji. Vai tā ir patiesība un kas jauns atklāts par čili piparu?

Pētījumu uzsāka 487 375 cilvēki, bet pabeidza tikai 467 133, kas nozīmē, ka miruši vairāk nekā 20 tūkstoši iesaistīto. Kad tika izanalizēti tādi faktori kā vecums, izplatītākās slimību kā vēzis, sirds, elpošanas traucējumi un citi dzīves garumu ietekmējošie faktori, izvirzīta teorija, ka tiem, kas lietoja asus ēdienus un tā piedevas – čili piparus, čili mērci vai eļļu, vismaz sešas līdz septiņas reizes nedēļā, ir 14% zemāks pāragras mirstības risks, nekā pārējiem un mazāka iespēja sirgt ar vēzi, sirds slimībām un diabētu, ziņo telegraph.co.uk.

Tāpat kā jebkurā citā pētījumā speciālisti simtprocentīgi nevarēja pierādīt, ka tieši pikantā pārtika ir tas faktors, kas paaugstināja dzīves ilgumu. Daži eksperti izvirzīja teoriju, ka pie dzīves ilguma atšķirības starp šīm divām cilvēku grupām lomu spēlē arī ķīniešu mentalitāte un, piemēram, novērojums, ka cilvēki, kas pētījuma laika ēda pikantākus ēdienus biežāk dzīvoja ārpus pilsētas, kas ietekmēja ēšanas paradumu kopumā.

British Medical Journal (BMJ) publicētais pētījums izraisījis pietiekami interesi, lai eksperti no Ķīnas Medicīnas zinātņu akadēmijas turpinātu izmeklēt asu ēdienu ietekmi uz cilvēka veselību, kas var novest pie jauniem veselīga uztura ieteikumiem. 

Profesore Nita Forouha (Nita Forouhi) no Kembridžas universitātes Medicīnas pētniecības padomes uzsver, ka "lai gan pētījums ir veikts un ir pierādīta sakarība starp dzīves garumu cilvēkiem, kas lieto asākus un maigākus ēdienus, tā jāpieņem kā hipotēze, nevis pārliecinošs fakts, jāturpina diskusijas un šim darbam noteikti sekos dziļāki pētījumi. "

"Daudzi potenciālie pētījuma rezultāti balstīti uz čili vai tā bioaktīvo savienojumu kapasacīns, kam ir pretmikrobu, antioksidantu, pretiekaisuma un pretvēža īpašības " telegraph.co.uk paskaidro Forouha.

Kapsaicīns ir savienojums čili piparos, kas, kad nonāk saskarē ar gļotādu, rada dedzināšanas sajūtu un to, ko mēs saprotam ar asa ēdiena garšu.

Galvenā Svētā Georga slimnīcas dietoloģe Katrīna Kolinsa (Catherine Collins) uzskata, ka Ķīnas pētījums nav pietiekoši pārliecinošs un pie tā vēl daudz jāstrādā, jo " reti kurā gatavošanas procesā tiek lietota tikai ar viena asa garšviela, šoreiz čili pipars, tāpēc par skaļu vēl teikts, ka tieši čili ietekmē dzīves garumu, visdrīzāk, ka tā nav, tam vairāk varētu būt saistība ar pikantu ēdienu cienītāju vispārējiem ēšanas paradumiem. "

Svarīgi atcerēties, ka sabalansēts uzturs vēl joprojām ir svarīgākais priekšnoteikums veselīgam dzīvesveidam. 

Kā garšo pikatns saldais ēdiens un 13 grilla sezonas noslēpumi? Ielūkojies saulainās receptēs, kurās paslēpies arī čili pipars. 

Augļi ne tikai desertos. Pikantas uzkodas un salāti ar augļiem

Foto: Shutterstock
Lai arī ierasti augļi mums asociējas ar desertu, tomēr tie lieliski sader ar dažādiem zaļajiem salātiem, sīpoliem, čili pipariem un ķiplokiem, piešķirot ēdienam jauku, atsvaidzinošu noti. Augļi izceļ un papildina, un veido nobeigtu, nevainojamu garšas buķeti dažādām siera, zivju, jūras velšu un gaļas uzkodām.

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.

Lasīt vairāk

Tavai vasarai 13 netipiski grilēti ēdieni

Foto: Shutterstock
Ja ir izvilkta grila panna un iekurts grils, nav nekā vienkāršāka kā papildus iecerētajiem ēdieniem nogrilēt kaut ko neparastu un nebijušu, izbaudot jaunas garšas. Piedāvājam dažas pārbaudītas un gardas, bet mazāk ierastas idejas grilēšanai. Tās patīkami pārsteigs un izcels neatkārtojamos, vasarīgos aromātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!