Foto: Shutterstock

Sviedrene rodas sviedru kanālu nosprostojumu dēļ – sviedru sekrēts sakrājas ādā un veido izsitumus.Tā ir bieža jaundzimušo un zīdaiņu saslimšana, kas rodas nepilnīgas ādas un sviedru dziedzeru nobriešanas dēļ, skaidro dermatoveneroloģe Anita Ābelīte. Tomēr arī pieaugušajiem karstā laikā mēdz būt šāda ādas problēma.

Konsultē Dr.Anita Ābelīte, SIA "Lāzerplastikas klīnika" dermatovenerologs

"Bērniem šie izsitumi ir ļoti virspusēji, mazi, kniepadatas lietuma, nedaudz virs ādas līmeņa pacēlušies. Tie var būt ādas krāsā, vai arī bāli rozā. Sviedrene vienādi bieži var būt gan meitenēm, gan zēniem. Biežāk to novēro ādas kroku apvidos vai uz ķermeņa apvidos, kas klāti ar apģērbu (krūtis, mugura). Pirmajā mūža gadā bērnam darbojas tikai daļa sviedru dziedzeru, turklāt tie sāk darboties daudz augstākā ķermeņa temperatūrā nekā pieaugušajiem. Tāpēc zīdaiņu organisms nelabvēlīgos apstākļos nespēj izvairīties no pārkaršanas. Lai mazinātu sviedreni, īpaši vasarā, ieteicams zīdaini regulāri vannot un lietot tikai bērniem paredzētos mazgāšanas līdzekļus, kas neattauko ādu, kā arī nenosprosto ādas poras," pamāca daktere Ābelīte.

Kā atpazīt sviedreni?

Bērniem, pusaudžiem un pieaugušajiem, sviedrene izpaužas sīku, sārtu izsitumu veidā un lokalizējas uz ķermeņa daļām zem apģērba, pieres, rumpja augšdaļā, uz delnām un ķermeņa krokās. Pieaugušo, tāpat kā bērnu āda piedalās ķermeņa termoregulācijā, piedalās elpošanās, kā arī darbojas kā barjera, lai organisms nezaudētu ūdeni, sāļus, olbaltumus. Ja rodas sviedru izdales traucējumi, tam noteikti jāpievērš uzmanība, jo, piemēram, hiperhidroze jeb pastiprināta svīšana, var būt kā dažādu slimību (piemēram, sirds mazspējas, cukura diabēta, nervu slimību, vairogdziedzera, virsnieru funkciju traucējumu, tuberkulozes, podagras, audzēju, liekā svara, dažādu infekcijas slimību) simptomi.

Jautāta, kā no šīs problēmas izvairīties, ārste iesaka īpaši vasarā valkāt vieglu, brīvu, dabiska materiāla apģērbu no lina, dabīgā zīda vai kokvilnas, un noteikti, ejot ārā jāliek galvassega (cepure, platmale vai lakatiņš) un jāvelk ērti apavi. "Nedrīkst valkāt sintētiskas drēbes, ja ir pastiprināta svīšana! Ļoti svarīgi ģērbties gadalaikam atbilstoši – ne pa siltu, ne pa vēsu. Lai āda un organisms justos labi. Īpaši svarīgi tas ir jaundzimušajiem un zīdaiņiem – lai mazuļi nepārkarst, un būtu apģērbti atbilstoši laika apstākļiem, jo svīšana un karstums sviedrenes veidošanos var tikai veicināt. Karstums mazam bērnam ir bīstamāks par vēsumu."

Foto: AP/Scanpix

Kā ārstē sviedreni?

Sviedrenes ārstēšanā un profilaksē, svarīgi ir izvairīties no pārmērīgas svīšanas, mitruma. Viegls apģērbs, vēsa duša, gaisa kondicionētāji palīdz novērst ādas poru nosprostošanos un sviedrenes veidošanos. Medikamentoza terapija vienkāršos gadījumos nav nepieciešama.

Ja izsitumi saglabājas ilgstoši un /vai pievienojas infekcija, noteikti nepieciešama ārsta konsultācija, lai nozīmētu nepieciešamo terapiju.

Ieteikumi sviedrenes mazināšanai:

  • Vismaz reizi dienā noskaloties kontrastdušā (t.i. noskalošanos pārmaiņus veic ar vēsu un siltu ūdeni).
  • Sviedrenes radīto ādas iekaisumu mazina ievu mizas novārījums: 50 g ievu krūma zaru mizas vārīt 15 minūtes 1,5 litrā ūdens. Ar iegūto šķīdumu apslaucīt bojātās vietas divas reizes dienā.
  • Kumelīšu, liepziedu, rožu ziedlapiņu, bērzu pumpuru, maijpuķīšu vai kliņģerīšu ziedu novārījums. Līdzēs vēsu, mitru komprešu veidā uz sviedrenes bojātajiem ādas apvidiem.
  • Dzert daudz ūdens, vēsu zāļu tēju, minerālūdeni. Šķidrums ir galvenais līdzeklis pret pārkaršanu. Ja bērns atsakās dzert ūdeni, ir vērts pieskaņoties viņa gaumei – karstā laikā galvenais ir, lai bērns vispār dzer. Tādēļ – derēs arī saldinātie dzērieni, sulas, gatavās limonādes.
  • Ozola mizas un salvijas novārījumu pievieno vēsam vannas ūdenim divas reizes nedēļā.
  • Vairieties ēdienkartē lietot produktus, kas satur kofeīnu, piemēram, kafiju, kakao, šokolādi, kolu un enerģijas dzērienus.
  • Neiekļaujiet ēdienkartē daudz pikantu ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!